Český rozhlas: Prohlášení generálního ředitele ČRo na podporu RTVS

12.03.2024 10:17 | Tisková zpráva

Český rozhlas sleduje s velkým znepokojením současné dění kolem Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS). Aktuální kroky slovenské vlády v nás vyvolávají hluboké obavy o osud veřejnoprávního vysílatele a demokracie na Slovensku.

Český rozhlas: Prohlášení generálního ředitele ČRo na podporu RTVS
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Návrh zákona Národní rady Slovenské republiky ze dne 11. 3. 2024 znamená de facto likvidaci stávajícího nezávislého média veřejné služby RTVS, dlouholetého a respektovaného člena Evropské vysílací unie (EBU). Dle zákona ho má nahradit nová instituce s názvem Slovenská televize a rozhlas, jejíž vedení, ale i program a vysílání by byly pod přímým politickým vlivem.

Anketa

Zaslouží si zemědělec, který vysypal před Úřad vlády hnůj, trest?

3%
96%
hlasovalo: 18659 lidí

Jde nepochybně o počáteční krok směřující k zestátnění média veřejné služby na Slovensku a k potlačení jeho svobodného a objektivního vysílání, které je jednou z podmínek pro zachování demokracie a názorové plurality v této zemi.

RTVS je pod vedením generálního ředitele Ľuboše Machaje respektovanou institucí, která naplňuje parametry veřejnoprávního, nezávislého, informačního média a kulturní i vzdělávací instituce. Její nahrazení subjektem, jehož údajná potřeba vzniku je odůvodněna výše zmíněnými hodnotami, tudíž není nutné, a pro stabilitu nejen slovenského mediálního trhu žádoucí. Tento krok nás jen utvrzuje v obavách, že jde o zdůvodnění zástupné a pouze deklaratorní, které má ve skutečnosti cíle jiné – potlačení role RTVS jako jednoho z pilířů demokracie na Slovensku.

Český rozhlas a RTVS jsou blízkými partnery, kteří sdílejí i velký kus společné historie. Obě dvě média si zakládají na své nezávislosti a naplňování hodnot veřejné služby. Český rozhlas vyjadřuje podporu stávajícímu vedení RTVS i všem slovenským kolegům a má velké obavy o to, aby se tradiční hodnoty média veřejné služby nestaly na Slovensku v budoucnu jen nástrojem politického zadání.

René Zavoral
generální ředitel Českého rozhlasu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

16:08 České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

Hokejová horečka vypukne již tento pátek. Česká republika se po devíti letech znovu stane hostitelem…