Český rozhlas chystá již 69. podporované odběry krve

11.09.2012 12:21

Ve středu 12. září se uskuteční další ze série podporovaných odběrů krve v rámci projektu Daruj krev s Českým rozhlasem.

Český rozhlas chystá již 69. podporované odběry krve
Foto: rozhlas.cz
Popisek: Logo Českého rozhlasu

Akce se zúčastní transfuzní oddělení pražských nemocnic, regiony se pak zapojí ve spolupráci se stanicemi Českého rozhlasu Brno, Hradec Králové, Olomouc, Plzeň a Sever. Český rozhlas Ostrava se připojí o týden později, ve dnech 18. a 19. září.

Darovat krev mohou lidé v Praze mimo transfuzních oddělení také přímo v budově rozhlasu ve Vinohradské 12. Tuto část odběrů zajišťuje Ústřední vojenská nemocnice z pražských Střešovic. Vítáni jsou prvodárci, ale i pravidelní dárci této transfuzní stanice.

„Odběry krve se k nám do budovy vrací dvakrát v roce. Chceme dárcům nabídnout možnost nahlédnout do prostředí rozhlasového zákulisí, ale také vyjít vstříc vlastním zaměstnancům,“ vysvětluje Jakub Čížek, ředitel Odboru komunikace a vnějších vztahů Českého rozhlasu. 

Český rozhlas Sever pořádá odběry společně s výjezdním týmem transfuzního oddělení Masarykovy nemocnice ve spolupráci s Městskou nemocnicí v Litoměřicích a Oblastním spolkem Českého červeného kříže. Mimořádný termín bude pro místní pravidelné dárce i prvodárce připraven v budově staré interny v Litoměřicích.   

Ostatní stanice Českého rozhlasu zvou dárce k odběrům do spolupracujících transfuzních stanic nebo oddělení krajských nemocnic.

Český rozhlas si neklade za cíl přivést co největší počet dárců v jeden den. Snaží se maximálně spolupracovat se zdravotnickými zařízeními a vycházet vstříc jejich potřebám. Smysl projektu je zejména v šíření osvěty, zprostředkování informací a bourání mýtů a obav z vlastních odběrů. Patrony projektu jsou známí sportovci, členové Centra sportu Ministerstva vnitra v čele s Martinou Sáblíkovou.

Darovat krev může každý zdravý člověk ve věku 18 až 65 let, věkový limit pro prvodárce je 60 let. V České republice darují krev 3 lidé ze sta. Přitom každý člověk v průměru za svůj život potřebuje 4krát krevní transfuzi a 12krát preparát vyrobený z krve. Více informací naleznete na darujkrev.rozhlas.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta obnovuje na pobočkách prodej tisku

7:23 Česká pošta obnovuje na pobočkách prodej tisku

Česká pošta opětovně zahájila prodej tisku, a to po vzájemné dohodě s původními distributory tisku s…