Český statistický úřad: Ceny výrobců mírně rostly

18.04.2018 9:13

„Zemědělci zvýšili své ceny o 0,4 %. Meziměsíčně zdražili hlavně ovoce, drůbež a skot. Naopak ceny mléka, vajec nebo jatečných prasat v březnu klesly,“ uvedl Jiří Šulc z odboru statistiky cen ČSÚ. Ceny průmyslových výrobců se zvýšily o 0,3 %.

Český statistický úřad: Ceny výrobců mírně rostly
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíčně vzrostly ceny zemědělských výrobců o 0,4 %, průmyslových výrobců o 0,3 %, ceny stavebních prací o 0,2 % a tržních služeb pro podniky o 0,7 %. Meziročně byly ceny zemědělských výrobců vyšší o 1,6 %, průmyslových výrobců o 0,1 %, stavebních prací o 2,3 % a tržních služeb pro podniky o 1,8 %.

Meziměsíční srovnání

Ceny zemědělských výrobců se zvýšily o 0,4 %. Vzrostly ceny ovoce o 6,3 %, drůbeže o 1,4 % a skotu o 1,3 %. Klesly ceny mléka o 2,3 %, vajec o 1,8 %, olejnin o 1,3 % a jatečných prasat o 1,0 %.

Ceny průmyslových výrobců se zvýšily o 0,3 %. Vzrostly především ceny dopravních prostředků o 0,3 %, z toho ceny dílů a příslušenství pro motorová vozidla o 0,4 %. Zvýšily se ceny obecných kovů a kovodělných výrobků o 0,4 % a pryžových, plastových a ostatních nekovových minerálních výrobků o 0,5 %. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku byly vyšší o 0,3 %, z toho ceny nápojů o 0,8 %. Snížily se pouze ceny v odvětví těžby a dobývání a v odvětví textilu, oděvů a usní shodně o 0,4 %.

Ceny stavebních prací dle odhadů vzrostly o 0,2 %, ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví o 0,6 %.

Ceny tržních služeb pro podniky se zvýšily o 0,7 %. Vzrostly ceny za reklamní služby a průzkum trhu o 11,1 % a za bezpečnostní a pátrací služby o 2,4 %, dále za informační služby o 1,4 % a za skladování a podpůrné služby v dopravě o 0,4 %. Ceny za architektonické a inženýrské služby klesly o 0,5 % a za služby v oblasti zaměstnání o 1,0 %. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby se nezměnily.

Meziroční srovnání

Ceny zemědělských výrobců byly vyšší o 1,6 % (v únoru o 3,2 %). V rostlinné výrobě se ceny zvýšily o 1,4 % v důsledku růstu cen ovoce o 66,8 %, čerstvé zeleniny o 20,0 % a obilovin o 4,4 %. Ceny brambor byly nižší o 1,4 % a olejnin o 10,0 %. V živočišné výrobě vzrostly ceny o 1,9 %, zvýšily se ceny mléka o 9,6 % a skotu o 3,7 %. Ceny jatečných prasat byly nižší o 13,6 %, drůbeže o 3,3 % a vajec o 2,5 %.

Ceny průmyslových výrobců meziročně vzrostly o 0,1 % (v únoru klesly o 0,3 %). Zvýšily se zejména ceny obecných kovů a kovodělných výrobků o 2,5 %, elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 1,6 % a těžby a dobývání o 4,3 %. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku byly vyšší o 0,6 %, z toho pekařských, cukrářských a jiných moučných výrobků o 2,7 % a nápojů o 2,5 %. Nejvýznamněji se snížily ceny dopravních prostředků o 3,7 %, z toho ceny dílů a příslušenství pro motorová vozidla o 5,6 %. Ceny chemických látek a výrobků klesly o 7,5 %. Nižší byly také ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin meziročně nejvíce vzrostly ceny energií o 1,5 % a naopak nejvíce klesly ceny výrobků investiční povahy o 1,5 %.

Ceny stavebních prací se dle odhadů zvýšily o 2,3 % (v únoru o 2,2 %). Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly vyšší o 1,8 % (v únoru o 1,6 %).

Ceny tržních služeb pro podniky byly vyšší o 1,8 % (v únoru o 2,2 %). Vzrostly především ceny za služby v oblasti zaměstnání o 15,0 %, za bezpečnostní a pátrací služby o 10,3 %, za poštovní a kurýrní služby o 5,3 % a za pojištění a vydavatelské služby shodně o 3,4 %. Dále byly vyšší ceny za služby v oblasti nemovitostí o 3,0 % a shodně za reklamní služby a průzkum trhu a za architektonické a inženýrské služby o 2,8 %. Nižší byly ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě o 2,2 %. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby byly vyšší o 1,8 % (v únoru o 2,1 %).

Ceny průmyslových výrobců v EU – únor 2018 (předběžná data)

V zemích Evropské unie (EU28), podle údajů zveřejněných Eurostatem, se ceny průmyslových výrobců v únoru meziměsíčně nezměnily (v lednu se zvýšily o 0,4 %). Ceny vzrostly nejvíce v Estonsku o 2,2 %. Na Slovensku byly ceny vyšší o 1,0 %, v České republice klesly o 0,4 %, v Německu, v Rakousku a v Polsku byly nižší shodně o 0,1 %. Ceny se snížily nejvíce v Řecku o 1,1 %.

Meziročně byly ceny v EU28 v únoru vyšší o 1,8 % (v lednu o 1,9 %). Ceny se zvýšily nejvíce v Estonsku o 5,4 %. Na Slovensku ceny vzrostly o 2,7 %, v Německu o 1,8 %, v Rakousku o 1,4 % a v Polsku o 1,1 %. V České republice ceny klesly o 0,3 %. Ceny se nejvíce snížily v Lucembursku o 2,0 %.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…