Charitní stacionář Effeta je v novém. I díky Jihomoravskému kraji

07.12.2015 14:56

Celkové náklady 22 milionů, z toho podíl Jihomoravského kraje 4 miliony korun. Příjemnější a větší prostředí pro klienty. V Brně – Líšni dnes hejtman Michal Hašek spolu s ředitelem Diecézní charity Brno Oldřichem Haičmanem otevřeli zrekonstruované prostory denního stacionáře Effeta pro klienty s mentálním a kombinovaným postižením.

Charitní stacionář Effeta je v novém. I díky Jihomoravskému kraji
Foto: Michal Hašek
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

„Jsem rád, že se Jihomoravský kraj mohl svou kapkou v moři podílet na tomto dobrém díle. Diecézní charita je naším tradičním partnerem od doby, kdy byly zavedeny kraje, věřím, že nám tato spolupráce vydrží i nadále. Úroveň společnosti se pozná podle toho, jak je schopna postarat se o lidi, kteří potřebují pomoc. Myslím, že i zařízení Effeta, ukazuje, že na jižní Moravě, když dáme síly dohromady, tak se postarat chceme a budeme,“ řekl hejtman Hašek.

„Péče o potřebné a slabé je naší prvořadou povinností. Děkuji všem, kdo se na rekonstrukci a činnosti Effety podílejí,“ dodal hejtman Michal Hašek.

Jak připomněl ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman, Effeta byla v roce 1991 první služba. „Teď bude mít jedno opravené sídlo, po stránce péče o klienty se podmínky zlepší. Spojí-li se mnoho lidí dobré vůle, vznikne krásné dílo, a to se zde povedlo,“ řekl ředitel Haičman.

Stacionář Effeta poskytuje už od roku 1991 denní pobyt třem desítkám lidí s mentálním postižením, autismem a s kombinovaným postižením v dospívajícím a dospělém věku z Brna a jeho okolí. Ti zde využívají poskytované vzdělávání, sociální učení, pomoc při upevňování volných dovedností a samostatnosti, nabídku aktivního a zajímavého naplnění času. Služby Effety jsou zaměřeny na rozvoj individuality, na upevnění jeho lidské důstojnosti, na rozšíření jeho osobních možností a na začleňování do běžné společnosti.

Pro Jihomoravský kraj je podpora sociálních služeb velmi důležitá, pamatuje na to i v rozpočtu pro příští rok, jehož návrh již schválila rada a 17. prosince jej budou schvalovat zastupitelé. „V oblasti sociálních věcí Jihomoravský kraj podpoří rodinnou politiku a bude se podílet na spolufinancování sociálních služeb v Jihomoravském kraji. Jde celkem o 90 milionů korun, nově vznikne i rezerva financování sociálních služeb a projektů v sociální oblasti v Jihomoravském kraji ve výši 25 milionů korun,“ prozradil hejtman s tím, že letos také zaměstnanci krajských příspěvkových organizací, které poskytují sociální služby, obdrží mimořádnou odměnu 1000 korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …