Chrudim je po třech letech opět centrem ex libris

06.10.2014 16:15

Jednou za tři roky ožívá Chrudim, konkrétně výstavní prostory Divadla Karla Pippicha, přehlídkou nejlepšího českého ex libris. Odborná komise vyhlašuje absolutního vítěze a několik dalších cen, včetně Ceny hejtmana Pardubického kraje. Tu letos předal 1. náměstek hejtmana Roman Línek výtvarníku Milanu Bauerovi.

Chrudim je po třech letech opět centrem ex libris
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Cenu hejtmana předal v zastoupení náměstek Roman Línek Milanu Bauerovi.

„Trienále českého ex libris je akce zapsaná do dokumentu Tvář kraje, má tudíž naši podporu. Malé originální grafiky, které si objednávají milovníci knih jako svou identifikaci, v sobě spojují jak umění výtvarné, tak lásku ke knize a charakteristiku majitele. Doufám, že přežijí spolu s knihami i nástup elektronických médií,“ řekl na úvod Roman Línek.

Porota XIV. Trienále českého ex libris Chrudim 2014 pod vedením předsedkyně Hany Novákové udělila v letošním roce cenu GRAND PRIX Janu Hískovi, Cenu za přínos českému ex libris Vladimíru Suchánkovi, tři rovnocenné Ceny XIV. Trienále českého ex libris Chrudim 2014 Martinu Manojlínovi, Petru Palmovi a Josefu Wernerovi. Cenu města Chrudim získal Boris Jirků, Cenu hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického Milan Bauer a Cenu Spolku sběratelů a přátel exlibris Alena Antonová. Ve studentské kategorii byla udělena Cena Památníku národního písemnictví Gabriele Popovičové z Univerzity Hradec Králové a dvě rovnocenné Ceny XIV. Trienále českého ex libris Chrudim 2014 Barboře Dorušincové z Vyšší odborné školy grafické a Střední průmyslové školy grafické v Praze a Anně Zelenkové z Univerzity Hradec Králové.

XIV. Trienále českého ex libris Chrudim je jedinečnou celostátní přehlídkou drobné grafiky, která je již po 40 let doprovázena setkáním Spolku sběratelů a přátel exlibris. V rámci přehlídky současné tvorby je tu letos ke zhlédnutí 552 ex libris od 151 autorů včetně studentů výtvarných škol. Díla jsou unikátním studijním materiálem dokumentujícím kvalitu a časové proměny této grafické disciplíny, a zároveň se tak stávají svědectvím vývoje tvorby výrazných tvůrčích osobností.

Výstava potrvá do 2. listopadu, otevřeno: út–pá 10–13 a 14–17, so–ne 14–17 hodin / vstup zdarma. Komentované prohlídky výstavy se uskuteční ve dnech 7., 16., 23. a 29. října 2014 vždy od 16 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…