DPP: Lanová dráha na Petřín dnes přivítala šedesátimiliontého návštěvníka

28.08.2013 15:36

Lanová dráha na Petřín, kterou provozuje Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP), dnes přepravila svého šedesátimiliontého cestujícího. Stala se jím krátce po třinácté hodině paní Marcela Radová ze Stodůlek.

DPP: Lanová dráha na Petřín dnes přivítala šedesátimiliontého návštěvníka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Šedesátimiliontému cestujícímu osobně pogratuloval a předal pamětní certifikát společně s dárkovou taškou vedoucí provozovny LD Petřín Pavel Kejha, který na místě uvedl: „Jsem rád, že jsem se mohl slavnostního aktu zúčastnit a vidět na živo upřímnou radost paní Marcely Radové i jejích vnoučat.“

Obliba lanové dráhy na kopec vysoký 327 metrů, na jehož vrcholu se nachází česká obdoba Eiffelovy věže, každým rokem stoupá, a to zejména díky zahraničním turistům, kteří tvoří až 80 % klientely. Lanová dráha, která tedy slouží nejen Pražanům, přepraví ročně bezmála 1,9 milionů cestujících. Vůz lanovky je rozdělen do pěti oddílů, přičemž v každém z nich se může najednou přepravovat 5 sedících a 15 stojících osob. Lanovka tak během jedné jízdy dopraví až 100 lidí.

Lanová dráha během více než 120 let svého provozu doznala mnoha změn. Zatímco v roce 1891 se jednalo o 396,5 metrů dlouhou dráhu poháněnou na vodní převahu, v roce 1932 byla prodloužena na 511 metrů a přestavěna na elektrický pohon. Takto úspěšně sloužila cestujícím po 30 let. V roce 1965 pak došlo ke katastrofě, ze které se lanovka dvacet let nevzpamatovala. Kvůli vytrvalým dešťům došlo k rozsáhlému sesuvu půdy, který celou trať lanovky zničil. Po náročné rekonstrukci byla lanová dráha v roce 1985 znovu spuštěna a začleněna do systému pražské MHD.

Od roku 1891 se evidoval každý převezený cestující dle prodaných jízdenek a tento údaj se zaznamenal do provozní knihy. Některé roky, které nelze dohledat v archivu (1964 – 1965), se odvozovaly průměrným odhadem. Od roku 1985 prochází cestující přes turnikety s počítadly a vede se pravidelná denní statistika přepravy cestujících, tento údaj je denně předáván na dispečink. Od roku 1996 až dodnes probíhá toto měření přes optické čidlo a počítací jednotku.

Zajímavosti lanové dráhy na Petřín:

  • Nejfrekventovanějšími měsíci jsou květen, červen, červenec a srpen
  • Nejnavštěvovanějšími dny jsou soboty a svátky
  • Nejvytíženějšími hodinami jsou jedenáctá až patnáctá
  • Největší zájem cestujících je na Prvního máje
  • Při zvýšených nárocích na přepravu jezdí lanovka i mimo jízdní řád
  • V létě přepraví průměrně 7,4 tisíce lidí za den
  • V létě denně absolvuje 75 jízd, v zimě 57
  • Převážná část technického zázemí a „velín“ jsou na Petříně
  • Každoročně probíhají dvě pravidelné výluky – jarní (březen) a podzimní (říjen), letos tedy proběhne od 7. října do 25. října 2013 včetně

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 150 autobusových linek, dále 21 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. V roce 2012 bylo ve vlastnictví společnosti 1 247 autobusů, 931 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede 166 374 000 kilometrů. Podnik má 10 562 zaměstnanců, z toho 4 175 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete na http://www.dpp.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…