Díky recyklaci elektrospotřebičů by Češi s uspořenou vodou vyrobili 680 tisíc sudů piva

14.06.2014 15:24

Občané České republiky odevzdali v loňském roce k recyklaci 11 186 tun vysloužilých televizorů a PC monitorů a 4 504 tun drobných elektrozařízení. Díky tomu se lidem podařilo ušetřit jen těžko představitelných 193 tisíc MWh elektrické energie a 850 milionů litrů vody. Přepočty vyplývají z nejnovější analýzy environmentálního vyúčtování neziskové organizace ASEKOL, která se zabývá zpětným odběrem vysloužilých elektrospotřebičů.

Díky recyklaci elektrospotřebičů by Češi s uspořenou vodou vyrobili 680 tisíc sudů piva
Foto: asekol.cz
Popisek: ASEKOL - logo

„Snaha obyvatel České republiky recyklovat staré a nepoužívané elektrospotřebiče se vyplácí. V loňském roce díky odevzdání televizorů, monitorů a drobného elektra lidé ušetřili 850 milionů litrů vody, což odpovídá spotřebě celé země za 40 dní. Stejné množství vody je potřeba k výrobě přibližně 680 tisíc sudů piva, což by průměrnému Čechovi vystačilo na neuvěřitelných 236 let,“ říká Kristina Mikulová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL. Zároveň se podařilo uspořit 193 tisíc MWh elektrické energie a více než 9 milionů litrů ropy.

Nezisková organizace ASEKOL připravuje environmentální vyúčtování každý rok. Tato LCA (Life Cycle Assessment) analýza hodnotí vlivy sběru, dopravy a zpracování elektrospotřebičů. Výsledky ASEKOL přepočetl na ušetřenou energii, suroviny a vodu, a také na emise skleníkových plynů do ovzduší a produkci odpadu. V současné době je dle dat ASEKOLU v českých domácnostech asi 600 tisíc kusů odstavených CRT televizorů a 400 tisíc nepoužívaných PC monitorů. Pokud by se všechny podařilo odevzdat k recyklaci, ušetřilo by se 779 milionů litrů vody, tedy spotřeba České republiky na pět týdnů.

Z výsledků analýzy roku 2013 jasně vyplývá, že právě recyklací lze přispět svým dílem k úspoře zdrojů, kterých se na světě začíná nedostávat. V uplynulém roce občané předali k recyklaci téměř 15 690 tun elektrospotřebičů. Úspora ropy činila tedy 9,4 milionu litrů, takové množství by vystačilo na 4 cesty kolem rovníku dopravním letadlem. Uspořená elektrická energie by zase stačila celé České republice na den a půl provozu.

„Těší nás, že se obyvatelé České republiky o životní prostředí zajímají a snaží se aktivně do jeho ochrany zapojit. Každý spotřebič, který k recyklaci odevzdají, představuje úsporu. Například recyklací 10 televizorů se ušetří tolik vody, kolik běžný občan potřebuje na 3 měsíce,“ dodává Kristina Mikulová.

ASEKOL také spočítal, o kolik kg CO2 skleníkových plynů na obyvatele se díky recyklaci podařilo krajům snížit produkci skleníkových plynů. V mezikrajském srovnání si nejlépe vedli obyvatelé Prahy, sběrem elektroodpadu za loňský rok například snížili produkci CO2 o 5,64 kg na jednoho občana. Na druhém místě skončila Vysočina, na třetím Zlínský kraj.

ASEKOL s.r.o., je nezisková společnost, která od roku 2005 provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. Na základě zápisu vedeného u Ministerstva životního prostředí ČR zajišťuje zpětný odběr elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, nástrojů, hraček a vybavení pro volný čas a sport, přístroje pro monitorování a kontrolu a výdejní automaty (tj. skupiny 3, 4, 6, 7 8, 9 a 10). ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s více než 4 250 městy a obcemi a 2 600  opravnami a prodejnami elektro. Další tisíce sběrných míst vznikly díky vývoji a instalaci různých druhů kontejnerů na drobná elektrozařízení. Provozovaných více než 15 000 sběrných míst zajišťuje společnosti ASEKOL nejhustší sběrnou síť vysloužilých elektrozařízení ze všech kolektivních systémů v ČR i v Evropě. V roce 2013 vybral ASEKOL od každého občana ČR průměrně 1,49 kg elektroodpadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…