Diskuse o budoucnosti veřejných knihoven

31.01.2015 12:52

O stavu a budoucnosti veřejných knihoven diskutovali zástupci kraje, Ministerstva kultury i Svazu měst a obcí ve čtvrtek 29. ledna 2015 na konferenci „Budoucnost veřejných knihoven v ČR z pohledu změn důchodového systému a sociálního dialogu“.

Diskuse o budoucnosti veřejných knihoven
Foto: Hans Štembera
Popisek: Knihovna, ilustrační foto

„V naší zemi je okolo 6300 veřejných knihoven. Je to možná poslední fungující celorepubliková síť v oblasti kultury, v obcích také jediná výspa kulturních a vzdělávacích služeb,“ řekl středočeský radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek (KSČM).

Knihovny v České republice ročně obslouží přes 24 milionů čtenářů a uskuteční více než 66 milionů výpůjček. O budoucnosti knihoven mluvil náměstek ministra kultury Miroslav Rovenský a předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek.

„Ve Středočeském kraji se naše podpora týká 822 knihoven, z toho 719 neprofesionálních. Máme aktualizovanou koncepci regionálních funkcí knihoven a vyřešili jsme i některé ekonomické a procesní problémy. Všechny knihovny mají navíc možnost žádat o konkrétní podporu i z našeho fondového systému,“ doplnil radní Zdeněk Štefek.

Na téma aktuálních výzev nejen pro Evropu v oblasti sociálního dialogu a důchodového systému, nezaměstnanosti, přistěhovalectví mluvil ředitel Odboru poradců a poradkyň předsedy vlády Vladimír Špidla, europoslanec a odborář Richard Falbr.

Konferenci pořádala Konfederace zaměstnavatelských a podnikových svazů ČR, Českomoravská konfederace odborových svazů za spolupráce s Odborovým svazem pracovníků knihoven a Svazem knihovníků a informačních pracovníků ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…