Do Budějovic se jezdí učit urologové z celé ČR i ze zahraničí

27.11.2015 18:20

Urologické oddělení českobudějovické nemocnice, které je jedním z nejvýznamnějších tuzemských center poskytujících komplexní terapii urolitiázy (močových kamenů), se vedle své klasické medicínské činnosti postupně stává také vyhlášeným a hojně vyhledávaným vzdělávacím a vědeckým pracovištěm.

Do Budějovic se jezdí učit urologové z celé ČR i ze zahraničí
Foto: mane.cz
Popisek: nemocnice České Budějovice

Metody šetrné chirurgické léčby se zde učí specialisté z celé ČR. Zájem o získání zkušeností na tomto pracovišti přitom roste i za našimi hranicemi.

„Zájem o vzdělávání lékařů v této chirurgické oblasti přímo souvisí s obrovským rozvojem endoskopických metod a zaváděním nových přístrojů. Zájem o stáže u nás pak s odbornou erudicí, zkušenostmi a samozřejmě i s  vybavením našeho pracoviště, které je na velmi vysoké technické úrovni,“ uvedl MUDr. Aleš Petřík, Ph.D. – zástupce primáře Urologického oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., a člen skupiny sedmi urologů zpracovávající doporučené postupy léčby urolitiázy v Evropě (Panel on Urolithiasis, Guidelines Office European Assciation of Urologists).

Již atestovaní specialisté urologové se v Českých Budějovicích vzdělávají několikrát ročně v oblasti endoskopické terapie urolitiázy formou dvoudenních workshopů přímo na operačním sále. Vždy v menších, zhruba pěti až šestičlenných skupinách. „Je to právě proto, aby bylo možné zajistit účast všech přítomných přímo na operačním sále v přímém kontaktu s operatérem,“ poznamenal MUDr. Petřík s tím, že poslední workshop se konal minulý týden a další bude v lednu 2016.

Na programu prvního dne kurzu je přednáška shrnující problematiku a prezentace konkrétních případů, s nimiž se druhý den lékaři setkají přímo na operačním sále. Následuje celodenní program na sále a přibližně pět chirurgických zákroků. „Provádějí se vesměs perkutánní výkony a uretroskopie, to znamená výkony v horních cestách močových, v ledvině a močovodech,“ dodal MUDr. Petřík. Speciální workshopy již v Českých Budějovicích absolvovali například lékaři z nemocnic v Plzni, Brně, Olomouci, Hradci Králové, Zlíně, ale také dva Slováci a dva Bělorusové.

Urolitiáza, čili tvorba a přítomnost kamenů (konkrementů) v močových cestách, je onemocněním starým stejně jako lidstvo samé. V současné době postihuje přibližně každého desátého člověka. Vývoj léčby urolitiázy ovšem v posledních dvaceti letech prošel převratnými změnami ve prospěch nemocných. V českobudějovické nemocnici, jejíž urologické oddělení má vynikající zvuk i za hranicemi ČR, je otevřená chirurgická léčba urolitiázy (močových kamenů) dávnou minulostí. Lékaři zde řeší případy tohoto druhu maximálně šetrnými metodami, které nezatěžují pacienta a umožňují jeho téměř okamžitý návrat do běžného života. V odborných kruzích

„Ještě před dvaceti lety byly prakticky jedinou možností odstranění konkrementu otevřené operace. Ty v současné době z 50 procent nahradily extrakorporální litotrypse odstraňující konkrementy mimotělní rázovou vlnou a z 50 procent endoskopické metody, které zahrnují perkutánní a uretroskopické výkony prováděné rigidními a flexibilními přístroji. Klasická otevřená operativa je na dobře vybaveném a erudovaném pracovišti už jen historickou záležitostí,“ konstatoval MUDr. Petřík.

Za vše hovoří statistiky. Ještě v roce 1992 bylo léčeno v českobudějovické nemocnici 266 pacientů s urolitiázou, 21 z nich muselo podstoupit klasickou otevřenou operaci. V roce 2012 prošlo oddělením s tímto onemocněním 787 pacientů, přičemž ani jediný se nemusel podrobit klasickému otevřenému chirurgickému zákroku.

Příkladem terapie nejméně zatěžující pacienta je už zmíněná extrakorporální litotrypse, což je metoda na rozbíjení močových konkrementů mimotělní rázovou vlnou. Laicky řečeno se jedná o způsob odstranění močových kamenů z ledvin nebo močovodu bez zásahu skalpelu. Jejím cílem je rozdrtit konkrement na drobné částky, které pacient vymočí. Pokud už musejí lékaři „vstoupit“ dovnitř těla, využívají k tomu výhradně pro pacienta maximálně šetrné endoskopické zákroky. Tyto metody spočívají v tom, že lékaři zavedou do těla miniaturní rigidní či flexibilní přístroj do močovodu a ledviny buď přes močovou trubici a močový měchýř, nebo jedním malým otvorem.

Urologické oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., je v současnosti centrem poskytujícím komplexní terapii urolitiázy (močových kamenů) nejen pro pacienty z Jihočeského kraje, ale i z jiných regionů republiky. Ročně zde lékaři provedou okolo 500 extrakorporálních litotrypsí, 400 ureteroskopických výkonů, včetně flexibilních a 100 perkutánních výkonů. Touto bilancí se řadí mezi největší centra pro terapii urolitiázy v České republice.

Urologické oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., poskytuje komplexní urologickou ambulantní a hospitalizační péči pro bývalé okresy České Budějovice, Prachatice a Český Krumlov a specializovanou péči pro celý jihočeský region. Je významným nadregionálním spádovým centrem pro léčbu pacientů s urolitiázou (močovými kameny) a disponuje všemi nejmodernějšími metodami léčby včetně mimotělního drcení kamenů.

Komplexní služby poskytuje oddělení při diagnostice a radikální chirurgické léčbě nádorových onemocnění, včetně programů pro včasný záchyt karcinomu prostaty. Je plně vybaveno pro diagnostiku a léčbu mužské neplodnosti, poruch erekce. Specializovaným programem je i diagnostika a léčba funkčních onemocnění dolních cest močových včetně ženské inkontinence. Oddělení vybaveno i speciálně upravenými prostory pro paraplegické pacienty a nadstandardním pokojem.

K dispozici je jednotka intenzivní péče. Nedílnou součástí naší činnosti je též specializovaná ambulantní a operační léčba dětských pacientů s postižením močových cest.

Urologické oddělení je akreditováno Ministerstvem zdravotnictví ČR pro přípravu specialistů - urologů v celém rozsahu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…