Do kurzů základní přípravy nastoupilo dalších šest stovek nováčků

03.10.2017 18:51

Dalších šest stovek nováčků nastoupilo v pondělí 2. října k Velitelství výcviku – Vojenské akademie Vyškov. Jde jak o rekruty Armády České republiky, tak členy Aktivní zálohy i dobrovolníky.

Do kurzů základní přípravy nastoupilo dalších šest stovek nováčků
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Společenským klubem kasáren Dědice, který se proměnil v přijímací středisko, postupně v průběhu dne prošlo více než 530 armádních nováčků, více než 50 nových příslušníků Aktivní zálohy a 15 účastníků dobrovolného vojenského cvičení.

„Připravte si rozhodnutí o povolání do služebního poměru a občanský průkaz,“ hlásala hned první informační tabule před sálem, ve kterém čekala řada zástupců nejen samotného vyškovského velitelství, ale i Agentury personalistiky či krajského vojenského velitelství. Na každého nováčka čekalo kolečko plné vstupních formalit – personální či finanční zabezpečení, bezpečnostní manažer, výdej čipových karet, evidence… Nechyběla ani základní zdravotní evidence.

Zařazeni v četách

Zatím sice ještě v civilu, ale již při těchto vstupních formalitách jsou všichni nováčci zařazeni do čet. Od samotného začátku se tedy očekává absolutní vojenská kázeň a reakce na povely velitelů a instruktorů. V kasárnách se to hemžilo početnými skupinami civilistů, kteří si vyřizovali ubytování, výdej stravy, postupný výdej vojenského materiálu a vystrojení. Odpoledne je čekala ještě prohlídka areálu, večer pak společná úvodní beseda a seznámení se s hlavními funkcionáři či základy pořadové přípravy.

První den byl náročný a v jiném tempu se nebudou odehrávat ani další dny. Adaptace na vojenský režim a prostředí není vůbec jednoduchá. Připravenost pro vojenské poslání tak postupně ve všech směrech prověří u armádních nováčků tříměsíční a u Aktivních záloh a dobrovolníků šestitýdenní výcvik. V jeho průběhu pak všechny tyto skupiny složí slavnostní vojenskou přísahu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…