Dopravní podnik vyzkouší midibus Heuliez v historickém centru Českých Budějovic

23.04.2015 7:35

Dostat se do historického centra Českých Budějovic veřejnou dopravou nebude v příštích dnech žádný problém. Malý autobus bude nasazen na týdenní zkušební provoz na lince 93, která spojí náměstí Přemysla Otakara II. se sídlišti Máj a Čtyři Dvory.

Dopravní podnik vyzkouší midibus Heuliez v historickém centru Českých Budějovic
Foto: DPMČB
Popisek: Dopravní podnik vyzkouší midibus Heuliez v historickém centru Českých Budějovic

Od soboty 25. 4. 2015 do soboty 2. 5. 2015 bude možné potkat českobudějovických ulicích autobus Heuliez GX 137. Dopravní podnik jej bude díky spolupráci se společností Iveco Czech Republic testovat na speciální zkušební lince 93 vedené do historického centra města.

Heuliez GX 137 je tzv. kompaktní plně nízkopodlažní midibus, tedy autobus menší velikosti. Délka vozu činí  9,52 m a šířka 2,33 m, celková obsaditelnost je až 70 cestujících. Výhodou midibusu je menší poloměr otáčení, proto je vhodný pro nasazení ve stísněných prostorových podmínkách - tedy například právě v městských centrech.

O pohon midibusu se stará šestiválcový dieselový motor Iveco Tector 7 s výkonem 250 koní. Výrobce vozu, společnost Heuliez Bus, patří do skupiny CNH Industrial N.V. a je tradičním francouzským producentem autobusů s 90 letou historií.

"V poslední době se znovu často hovoří o zavedení městské hromadné dopravy na náměstí. Součástí příprav tohoto záměru je i testování různých typů vozidel, která by byla pro tento účel vhodná. Proto vítáme možnost testování dalšího typu midibusu a zveme všechny zájemce k využití zkušební linky 93", uvádí místopředseda představenstva dopravního podniku Slavoj Dolejš a dodává, že ve zkoušení dalších vozidel bude dopravní podnik pokračovat i v budoucnu.

Linka 93 bude vedena v trase Máj – Antonína Barcala, Jaroslava Bendy, Šumava, Jihočeská univerzita, Vysokoškolské koleje, Výstaviště, U Zelené ratolesti, Poliklinika Sever, Senovážné nám. - pošta, Náměstí Přemysla Otakara II. Spoje budou jezdit v 60-minutovém intervalu s příjezdem na náměstí vždy 11 minut před celou hodinou a odjezdem 5 minut po celé. Dočasná zastávka bude umístěna před budovou radnice. Přeprava všech cestujících na lince 93 bude bezplatná.

Podrobné informace a jízdní řády najdou cestující na webových stránkách www.dpmcb.cz.

Tradice městské hromadné dopravy v Českých Budějovicích sahá až do roku 1909, kdy ve městě začaly jezdit první dopravní prostředky pro hromadnou přepravu cestujících. Současný poskytovatel služeb městské hromadné dopravy, Dopravní podnik města České Budějovice, a.s., zajišťuje přepravu cestujících na celém území města a v 18 příměstských obcích v jeho blízkém okolí. Společnost vznikla 1. září 1997 z tehdejšího Dopravního podniku města Českých Budějovic, s.p.

Jediným akcionářem je Statutární město České Budějovice. Ucelený systém městské hromadné dopravy je v současnosti tvořen autobusovou a trolejbusovou trakcí.

Dopravní podnik města České Budějovice disponuje moderním vozovým parkem, který čítá na 83 autobusů a 58 trolejbusů. Tato vozidla zajišťují provoz na 14 autobusových a 8 trolejbusových linkách. Ročně najedou 5,7 mil. kilometrů a přepraví 39 mil. cestujících. Provoz společnosti zajišťuje 395 zaměstnanců. Základní kapitál společnosti je 485,5 mil. Kč, celkové roční výnosy včetně úhrady prokazatelné ztráty činí 410,7 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…