Dosavadní kontroly SVS nezjistily toxický fipronil ve vejcích a mase, ani jeho používání v českých chovech

02.09.2017 13:17

Státní veterinární správa (SVS) v souvislosti s kauzou, v jejímž rámci byla v potravinách živočišného původu v některých evropských zemích zjištěna chemická látka fipronil, dosud provedla 261 vyšetření vajec, vaječných výrobků a drůbežího masa. Další vzorky ještě čekají na vyšetření. V žádném z dosud vyšetřených vzorků nebyl toxický pesticid zjištěn. Používání této látky nebylo zjištěno ani při dosavadních kontrolách v chovech hospodářských zvířat.

Dosavadní kontroly SVS nezjistily toxický fipronil ve vejcích a mase, ani jeho používání v českých chovech
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

V souvislosti s případem platí od 10. srpna mimořádná veterinární opatření. Na jejich základě musí příjemci v ČR všechna vejce vyprodukovaná v Belgii nebo Nizozemsku a produkty z nich nechat vyšetřit na přítomnost fipronilu. Uvolnit na trh mohou tyto živočišné produkty až po příznivém výsledku vyšetření. Zásilka vajec z Belgie byla v ČR naposledy přijata v dubnu, z Nizozemska v květnu. Mimořádná veterinární opatření jsou uplatňována zejména v případě výrobků z vajec z Nizozemska, které se v ČR dále zpracovávají.

Z dosud vyšetřených vzorků se jednalo o vejce a vaječné výrobky pocházející z ČR, Německa, Polska a Španělska a drůbeží maso z Francie, Itálie, Nizozemska, Polska a Slovenska. V rámci kontrol byly odebrány také vzorky českých vajec s označením KLASA, všechna vyšetření byla vyhovující.

Látka fipronil se v ČR nesmí používat k ošetřování zvířat chovaných k produkci potravin. Namátkové kontroly v chovech nezjistily, že by některý z chovatelů tento zákaz obcházel.

Ještě před vypuknutím celé kauzy a nezávisle na ní zahájila SVS kontrolní akci zaměřenou na používání biocidů v chovech hospodářských zvířat. V jejím rámci veterinární inspektoři kontrolují vybrané chovy skotu, prasat i drůbeže. Při těchto kontrolách jsou odebírány vzorky.

V dosavadním průběhu kontrolní akce nebyly zjištěny nadlimitní hodnoty chemických přípravků k hubení hmyzu,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.  „Obecně platí, že přípravky k hubení hmyzu nesmí kontaminovat krmivo, vodu, ani krmná a napájecí zařízení, aby nebyla ohrožená bezpečnost potravin,“ dodal Semerád.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…