ERÚ: Danajské dary některých obchodníků

20.03.2016 17:58

Zneužití postavení zranitelných spotřebitelů, ANEB Dárky, které se většinou nevyplatí.

ERÚ: Danajské dary některých obchodníků
Foto: Facebook Aleny Vitáskové
Popisek: Alena Vitásková

Na základě zvyšujícího počtu podnětů spotřebitelů bych chtěla širokou veřejnost varovat před přijímáním jakýchkoli „darů" (např. v podobě LED žárovek), v souvislosti s uzavíráním smluv na dodávku energií. V případě vrácení „daru" a následného odstoupení od smlouvy, která s  převzetím „daru" a jejím podepsáním vstoupila v platnost, hrozí spotřebiteli sankce.

Mohou nastat například tyto situace.

1)  Podomní prodejce si vytipuje zranitelného spotřebitele, nejčastěji osobu v důchodovém věku.

2)  Danou osobu dostatečně neinformuje o tom, co přináší, případně co nabízí, a především co konkrétně podpis převzetí „daru" dále obnáší.

3)  Určitou formou menšího nebo většího nátlaku danou osobu vmanipuluje do převzetí věcného „daru". Stvrzením převzetí „daru" však většinou spotřebitel v dané situaci zároveň podepisuje smlouvu na dodávku služeb (v tomto případě dodávku energie, tj. elektřiny nebo plynu, a souvisejících služeb), a také plnou moc ke změně dodavatele. Problémových situací je několik:

a)    Problém se změnou dodavatele: Má-li spotřebitel se stávajícím dodavatelem smlouvu na dobu určitou, hrozí, že bude muset stávajícímu dodavateli zaplatit pokutu za nedodržení sjednané doby trvání smlouvy z důvodu přechodu k novému dodavateli (tj. dodavateli s „dárkem").

b)    Změna dodavatele proběhne bez problému: Spotřebitel si uvědomí nevýhodnost uzavřené smlouvy a chce zůstat u stávajícího dodavatele, musí v případě změny dodavatele zaplatit pokutu za předčasné ukončení smlouvy nově zvolenému dodavateli, případně další smluvní pokutu související například s „darem".

Chtěla bych tímto nejen apelovat na spotřebitele, aby byli vůči takovému jednání obchodníků obezřetní, ale také, aby podobné chování obchodníků vždy nahlásili, i přestože sami spárům těchto podvodníků uniknou. Pomohou tím nejen sobě, ale také dalším spotřebitelům, například těm zranitelným, kteří již nemají tolik sil bránit se psychickým nátlakům a nejrůznějším marketingovým fintám.

Ing. Alena Vitásková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…