Ekonomika.cz: Co nás čeká v obchodech s potravinami

04.02.2014 14:27

Jaké změny probíhají a jaké nás ještě čekají v prodejnách potravin s nákupními košíky v ruce? To se postupně dovíte díky seriálu, který tento týden přináší portál Ekonomika.cz.

Ekonomika.cz: Co nás čeká v obchodech s potravinami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Ke změnám, kterých si nešlo nevšimnout, patří zdražování potravin. Kdo ale nenakupuje střídavě v ČR a ostatních evropských zemích, těžko mohl postřehnout to, co otevřeně přiznává Česká národní banka: tempo zdražování potravin v Česku je vyšší, než činí průměr celé Evropské unie. Zatímco v EU za posledních sedm let potraviny podražily o 25 %, v ČR bylo tempo o pět procentních bodů vyšší, připomíná Ekonomika.cz.

Jedním z aspektů ovlivňujících konečnou cenu potravin je mimo jiné daň z přidané hodnoty. Její snížená sazba, která se na potraviny vztahuje, se od roku 2008 zvýšila trojnásobně a v Evropě patří k těm vyšším (Německo 7 %, Rakousko 10 %, Polsko 5 %, Dánsko 25 %, Slovensko 20 %).

Na zdražování z poslední doby pak mělo největší vliv oslabení koruny v režii ČNB. Vzhledem k tomu, že se ze surovin dovážených ze zahraničí vyrábí značná část základních potravin na českém trhu, vede oslabení koruny nejen ke zdražení zahraničního zboží, ale také velké části toho českého.

Čeští výrobci potravin proto předpokládají v roce 2014 zvyšování cen v rozmezí pěti až osmi procent.

Změní se zákon o potravinách

Největší změna v potravinářské legislativě za posledních 15 let – tak se nejčastěji mluví o novele zákona předložené bývalým ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem, kterou v prosinci loňského roku schválila vláda v demisi.

Materiál je již druhou verzí, kterou ministři projednávali. První návrh pocházel z pera tehdejšího ministra zemědělství Petra Bendla, ale kvůli rozpuštění Sněmovny ho v upravené verzi čeká cesta k poslancům ještě jednou, upozorňuje Ekonomika.cz.

Pokud projde, bude se nám například snáz luštit písmo na obalech potravinářských výrobků. Návrh novely totiž stanoví jeho minimální velikost.

Zákazníci se také častěji dovědí, odkud prodávaný výrobek je. Nově se bude povinnost uvádět zemi původu vztahovat na všechny druhy masa, dosud se týkala jen hovězího. Jasněji by mělo být i u nebalených výrobků, jejichž původ je někdy zahalen tajemstvím i pro samotné zaměstnance obchodu. Návrh předpokládá, že z důvodu evropských omezení by se neměla informace týkat země původu, ale adresy výrobce. Od konce roku 2016 by pak mělo být povinné také uvádění výživových hodnot výrobku.

Kontrolní orgány budou mít zároveň lepší přehled, jaké zboží na český trh proudí, a možnost zabránit tak opakování některých potravinových afér z minulých let.

Návrh zákona počítá i se zvýšením sankcí za nedodržování nařízení při výrobě či prodeji potravin. Pokuta za nedodržování požadavků na jakost, uchovávání či označování potravin se v novele zvyšuje ze tří na deset milionů korun.

Zajímá vás před vstupem do obchodu, jestli nabízí české potraviny? I na vás nový zákon pamatuje! Podrobnosti přináší portál Ekonomika.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…