Ekonomika.cz: Energetická závislost Maďarska roste

20.01.2014 12:07

Maďarská vláda jde v otázce energetiky totálně proti strategickým cílům, které si sama stanovila. Důsledkem je stupňování energetické závislosti a vzdalování se Maďarska od západních vyspělých zemí. V seriálu pro tento týden o tom píše portál Ekonomika.cz.

Ekonomika.cz: Energetická závislost Maďarska roste
Foto: Redakce
Popisek: Maďarská vlajka

Namísto budování energetické nezávislosti a preferování obnovitelné energie se dramaticky snižuje podpora na domácí výrobu energie a na zvyšování efektivnosti využití energie, píše korespondent portálu v Maďarsku Gregor Martin Papucsek s odvoláním na závěr Regionálního výzkumného střediska pro energetické hospodářství (REKK).

Všechno nasvědčuje tomu, že se Maďarsko dohodne s ruskou stranou (Rosatomem) na rozšíření jediné jaderné elektrárny v zemi v městě Paks, které leží přibližně 100 km pod Budapeští. Původní plány hovořily o mezinárodním tendru s 3-4 účastníky, jenomže vláda zatím nic takového nechystá – naopak, stále víc hovoří o jednání s ruskou stranou v „pokročilém stádiu“.

Například na zasedání hospodářského výboru parlamentu prezentoval státní tajemník ministerstva hospodářství odpovědný za energetické otázky Pál Kovács názor, že by v buducnosti způsobilo problémy, kdyby na jednom místě (v Paksu) fungovaly dvě různé technologie, respektive energetické společnosti. Z toho jednoznačně vyplývá, že vláda chce rozšiřovat Paks ruskou technologií a pomocí Rusů, komentuje Ekonomika.cz.

Napospas Rusku?

Parlamentní opozice samozřejmě není slepá, například představitelka ekologické strany Může být politika jiná (LMP) nebo strany Společně – Dialog pro Maďarsko (EPM) tvrdí, že vláda se snaží obejít svou povinnost referovat o každém svém kroku v této oblasti parlamentu a požádat ho o souhlas. A to nejen co se týká samotné investice, ale už i jen její přípravy.

Všeobecně se konstatuje, že Maďarsko bude v případě ruského rozšiřování Paksu vydáno napospas ruskému energetickému průmyslu až extrémně (80 %). Kromě toho by se zvýšila i míra zadluženosti maďarského státu nad 90 % HDP – celá investice by měla vyjít na 3-4 tisíc miliard forintů (cca 300 miliard českých korun), což je asi 10 % celoročního maďarského HDP. A Maďarsko by tuto sumu získalo jako úvěr od Ruska, takže alespoň na dvě generace by byla země s Ruskem spojená i po této linii.

Rusové v jaderné spíži

Podle „zelené“ opozice by zpráva REKK o odklonu maďarské vlády od stanovených strategických cílů stačila v mnoha zemích k její rezignaci, tím spíš, že podle Energetické strategie do roku 2030, která vznikla před třemi lety, mělo Maďarsko kráčet úplně jiným směrem, a ne cestou zvyšování dovozu elektrické energie, když domácí elektrárny jsou vytlačovány z domácího trhu, nejefektivnější plynové elektrárny stojí nevyužité nebo pracují se sníženou kapacitou.

Tak či tak, platí tady okřídlená věta ze slavného filmu Desátník a ti druzí, ještě z dob socialismu: němečtí vojáci hodují v obsazeném zámku kdesi v Maďarsku a jeden z nich jde pro zavařeninu do komory, kde se ukrývá sovětský voják. Nejdřív šeptem, ale postupně se vzrůstající panikou všichni křičí: „Rusové už jsou ve spíži…“

Seriál portálu Ekonomika.cz se tento týden bude zabývat i maďarským využíváním obnovitelných zdrojů či možným propojením plynárenských soustav Maďarska a Slovenska. Diskutovat k tématu lze na facebookovém profilu portálu Ekonomika.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…