Elektromobily budou mít v Pardubickém kraji zelenou

05.08.2015 10:49

Pardubický kraj se stane dalším regionem v rámci České republiky, kde se výrazně zlepší podmínky pro provoz vozů na elektrický pohon.

Elektromobily budou mít v Pardubickém kraji zelenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Výrazně přispět by k tomu mělo memorandum o spolupráci při rozvoji elektromobility, které podepsal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický společně se zástupci projektu Elektromobilita Skupiny ČEZ. V praxi by se měla deklarace projevit rychlejším budováním sítě dobíjecích stanic v lokalitách po celém východočeském regionu, rozšiřováním počtu Zákaznických center ČEZ poskytujících poradenské služby majitelům elektromobilů a dalšími prvky podpory.

„Využívání dopravních prostředků na elektrický pohon se stává stále dostupnější alternativou k tradičním vozidlům se spalovacím motorem, což výraznou měrou zlepšuje kvalitu života obyvatel, kteří jsou v současné době stále více vystavování zvýšené hladině hluku, prašnosti a škodlivým emisím výfukových plynů a produkci oxidu uhličitého,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „V souvislosti s podpisem memoranda jsme se jako Pardubický kraj zavázali k pořízení jednoho elektromobilu s tím, že po čase si jeho provoz vyhodnotíme a budeme případně řešit další kroky,“ dodal hejtman Martin Netolický.

Krajský úřad Pardubického kraje plánuje elektromobily využívat v rámci běžného provozu a pracovních cest svých zaměstnanců. „Velice oceňujeme, že se Pardubický kraj stává partnerem projektu Elektromobilita ČEZ a současně jde v propagaci elektromobility příkladem i dalším subjektům z oblasti státní správy a samosprávy, které jsou typickými uživateli této formy čisté dopravy,“ uvedl Tomáš Chmelík, manažer útvaru čistých technologií ČEZ.

Projekt Elektromobilita ČEZ spolupracuje s 50 partnery z řad automobilek, obchodních center, komerčních subjektů i radnic po celé České republice. V kategorii územních celků jde vedle Pardubického kraje také o Ústecký kraj, Liberecký kraj a Moravskoslezský kraj, z řad institucí a ministerstev jsou to zejména Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo životního prostředí nebo Ministerstvo práce a sociálních věcí.

V celé České republice v současnosti jezdí více než 700 elektromobilů, poslední tři čtvrtletí se zhruba třemi stovkami nově registrovaných elektromobilů však signalizují rozvoj celého odvětví. Čtyřicítka aut na elektrický pohon tvoří vozový park projektu Elektromobilita ČEZ nebo jeho partnerů. Do konce letošního roku odhady počítají s prolomením hranice 1 000 elektromobilů na českých silnicích. Elektromobily tak v ČR přestávají být atrakcí z kategorie technických zajímavostí a stávají se běžnou součástí zejména městského provozu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…