Expozice Národního technického muzea Historie kontaktních čoček

09.10.2017 16:50

Nová expozice navazující na stálou výstavu „Chemie kolem nás“ mapuje historii kontaktních čoček a představuje světový přínos českého vědce Otto Wichterleho, který stál za vynálezem vhodného materiálu a způsobu výroby měkkých kontaktních čoček.

Expozice Národního technického muzea Historie kontaktních čoček
Foto: wikipedia
Popisek: Národní technické muzeum.

Měkké kontaktní čočky se používají od 60. let 20. století jako korekční pomůcka refrakčních vad oka, pro terapeutické účely a v poslední době také jako kosmetický módní doplněk. Materiál vhodný pro oční implantáty, hydrofilní gel poly-HEMA, připravil v 50. letech tým profesora Otto Wichterleho. Na Vánoce 1961 sestavil Otto Wichterle za pomoci dětské stavebnice Merkur prototyp odstředivého odlévacího zařízení, známý jako „čočkostroj“, na kterém vyrobil první měkké kontaktní čočky s vyhovujícím okrajem. Na tento úspěch později navázal jeho další patent na výrobu měkkých kontaktních čoček soustružením z vysušeného gelového bločku s následným bobtnáním ve vodě. Licenci na využití těchto komerčně velmi zajímavých vynálezů bohužel nedokázal československý normalizační režim udržet, a české hospodářství tak přišlo o velké zisky.

V expozici návštěvníky zaujme příběh Otto Wichterleho, jednoho z nejvýznamnějších českých vědců. Mohou zde vidět jeden z prvních „čočkostrojů“ z roku 1961, lahvičku s částí prvního milionu odlitých čoček, odlévací desku na přípravu prefabrikátů pro výrobu kontaktních čoček soustružením a mnoho dalších zařízení i druhů kontaktních čoček z různých období. Součástí expozice je také funkční model „čočkostroje“ z Merkuru, jehož autorem je sběratel Jiří Mládek.

Expozice vznikla ve spolupráci s Ústavem makromolekulární chemie Akademie věd ČR a  je pro návštěvníky přístupná od 4. října 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Eldis upevňuje svoji pozici v Indii. Přidá dalších 20 nových radarů

11:44 Eldis upevňuje svoji pozici v Indii. Přidá dalších 20 nových radarů

Společnost Eldis Pardubice, přední český výrobce aktivních radarových systémů, si připsala další výz…