FAEI.cz: Kroj může při správné péči sloužit i sto let, říká Gabriela Mahdalová

02.07.2018 16:00

„V současné době se na Slovácku šitím krojů zabývají dvě větší krojové dílny a ostatní jsou živnostníci na volné noze. Přivydělají si tak i zkušené ženy v důchodu. A mají logicky jiné ceny, než ti, které řemeslo živí. Momentálně poptávka po krojích převažuje,“ říká v rozhovoru pro portál Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz) Gabriela Mahdalová, specialistka na šití slováckých krojů.

FAEI.cz: Kroj může při správné péči sloužit i sto let, říká Gabriela Mahdalová
Foto: FAEI.cz
Popisek: Gabriela Mahdalová, specialistka na šití slováckých krojů

„Mí zákazníci většinou v kroji chtějí chodit. Souvisí to také s osobní prezentací i reprezentací celé rodiny. Ženský kroj stojí kolem třiceti tisíc, mužský o deset tisíc méně. Počítám to včetně bot a pokrývek hlavy,“ konstatuje Mahdalová v rozhovoru a dodává: „Svoje kousky si dávají opravit a vyčistit lidé, kteří mají dochovány kroje po babičkách a dědečcích. Zásadním problémem je, že každá další generace je větší a vyšší, než byla ta před ní. I proto musíme kroj upravovat nebo některé části ušít zcela znovu.“

Gabriela Mahdalová měla nadějně rozjetou kariéru – otevřela si módní butik, vytvářela velmi netradiční a originální hedvábné modely, i pro prestižní oděvní galerii Ivany Follové v Praze. Spolupracovala také s několika nezávislými divadly.

Pak ale přišla svatba, stěhování do Nivnice k Uherskému Brodu a i poněkud nečekaná profesní výhybka. Na nabídku šití slováckých krojů se vrhla s nadšením. Začala je shromažďovat, půjčovat i opravovat. Teď už její práci znají folkloristé, odborníci i běžní „nositelé“ po celé jižní Moravě. 

Celý rozhovor s Gabrielou Mahdalovou si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…