FN Brno: Díky radiologům má baron Trenck virtuální 3D model

07.07.2018 18:12

Když se v únoru 2017 dostala mumie barona Trencka na Kliniku radiologie a nukleární medicíny Fakultní nemocnice Brno, málokdo tušil, jaký význam to bude mít pro stanovení jeho přibližné podoby a následně 3D modelu.

FN Brno: Díky radiologům má baron Trenck virtuální 3D model
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Muzeum města Brna totiž v uplynulém týdnu představilo pravděpodobnou tvář tohoto urputného bojovníka, jehož tělo leží už téměř 270 let v brněnské kapucínské hrobce. Od poloviny letošního července si pak budou moci prohlédnout tuto tvář i návštěvníci Špilberku.

Na projektu s názvem „Antropologický, soudně-lékařský a historický výzkum mumie barona Trencka“ spolupracovalo Muzeum města Brna (MuMB) s Kapucínskou hrobkou v Brně, Masarykovou univerzitou (MU) a Fakultní nemocnicí Brno. Odborníci v únoru 2017 přímo v rakvi v hrobce provedli fotogrammetrickou dokumentaci, následně mumii převezli do Fakultní nemocnice Brno, kde ji vyšetřili moderními neinvazivními radiodiagnostickými metodami. Toto „scanování mumie“ vedl lékařský náměstek a přednosta Kliniky radiologie a nukleární medicíny prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR, který patří mezi přední světové radiology.

„Bylo pro mě překvapením, že i téměř po 300 letech je tělo poměrně dobře zachované a že kromě kostí jsou v něm vidět další struktury jako šlachy. Ale chybí mu několik článků prstů,“ říká prof. Válek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Akademie zájemcům v Brně poradí s úsporami energií

11:46 ČEZ Akademie zájemcům v Brně poradí s úsporami energií

Dozvědět se o možnostech, jak co nejlépe ušetřit za energie, zkonzultovat pořízení fotovoltaiky či t…