Festival Prix Bohemia Radio ocenil nejlepší rozhlasové autory

28.11.2014 9:40

Na mezinárodním festivalu Prix Bohemia Radio dnes převzali ceny nejlepší autoři rozhlasové tvorby za uplynulý rok. Ocenění udělovala odborná porota za online projekty, dokumenty, pořady pro děti a nejzajímavější zpravodajství.

Festival Prix Bohemia Radio ocenil nejlepší rozhlasové autory
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Vítěze vybírala z několika desítek přihlášených soutěžních příspěvků.

„Mezinárodní kategorie „Online“ nabídla prostor webovým a mobilním aplikacím a sociálním sítím, které podporují rozhlasový program. První cenu získal projekt Audioblogs z Francie, který cílil především na mladou generaci. Těší mě, že hned za ním se umístil Český rozhlas s projektem Znovu89, který moderními online prostředky oživil a ‘zpřítomnil‘ historii roku, kdy padl komunistický režim a Češi a Slováci se vydali směrem ke svobodné demokratické společnosti,“ řekl generální ředitel Peter Duhan.

Třetí místo patří investigativnímu online projektu „Reveal-Opiate Overload“ z USA. Jeho autoři odhalili případy, kdy za válek v Afghánistánu a Iráku došlo k enormnímu nárůstu používání opiátů vydávaných na recepty. Řada veteránů tak nezemřela na svá zranění a psychická traumata, ale z předávkování z drog předepsaných lékaři.

„Mezi dokumenty skončil na prvním místě pořad ‚Anatomie jedné moravské vesnice‘, jehož autorkou je Brit Jensen. Porota ocenila jeho niterný osobní pohled na přetrvávající traumata naší společnosti na příkladu života malé vesnice. Mezi zpravodajskými příspěvky zaujala nejvíce reportáž ‚Transparent do Soči‘ od Pavla Poláka, která na úsporné ploše dvou a půl minuty vtipně zachycuje boj s absurditami byrokracie. Právě tím ilustruje rozdílnost mezi demokratickými principy a autoritářským přístupem,“ uvedl náměstek pro program a vysílání René Zavoral.

V kategorii „Pořad pro děti“ dostala cenu pohádka „Babu a papoušek“ autora a režiséra Petra Vodičky. Úspěch zaznamenal i pořad „Minutové pohádky“ autora Jiřího Dvořáka. V oblasti publicistiky porota ocenila „Kouzelnou knihu Káji Kučery“ od Justina Svobody a režiséra Tomáše Vacka. Ocenění si odnesl také „Klub Radia Junior s podtitulem Letní létání“, který vytvořila Magdalena Šorelová.

Mezinárodní přehlídka rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio se konala již po jedenatřicáté. Čtyři dny festivalu nabídly besedy, veřejné poslechy, diskuze, konference, ale také workshopy, přednášky či koncerty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…