Finanční a ekonomický institut: Každého, kdo vám chce pomáhat s penězi, si důkladně prověřte

05.09.2016 15:48

Finanční arbitr je mimosoudní orgán řešení sporů, který rozhoduje spory mezi spotřebiteli a finančními institucemi. Když se na něho obracíte, nepotřebujete právníka. Úřad je povinen vám poradit, ovšem v jasně vymezených typech sporů. Moniku Nedelková, která byla nedávnou vládou potvrzena v čele úřadu na další pětileté období, poskytla portálu Finančního a ekonomického institutu (FAEI) rozhovor.

Finanční a ekonomický institut: Každého, kdo vám chce pomáhat s penězi, si důkladně prověřte
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Finanční a ekonomický institut

Jak z něj kromě jiného vyplynulo, na úřad finančního arbitra se nelze obrátit se stížností na oddlužovací společnost nebo na firmu, která žije z finančního poradenství. „V případě, že … firma v rámci své činnosti nevystupuje vůči spotřebiteli jako věřitel nebo zprostředkovatel úvěru, to znamená, nenabízí mu, nezprostředkuje nebo sama neposkytne konkrétní úvěr, nemůže být účastníkem řízení před finančním arbitrem,“ vysvětlila Nedelková v rozhovoru.

Podle ní úřad finančního arbitra nevede žádné řízení ani proti společnosti poskytující poradenství ohledně pojištění. „Se stížnostmi a dotazy na tyto firmy jsem se však setkala, a to buď v podobě dotazů spotřebitelů, nebo v rámci jednotlivých řízení, kde tyto společnosti jednotlivé spotřebitele zastupují,“ doplnila Nedelková.

„V případě, že některá z poradenských firem osloví spotřebitele s tím, že vyřeší jeho problém týkající se pojištění, i zde platí, že by si měl spotřebitel danou firmu nejprve prověřit, a to prostřednictvím referencí a získání více informací předem. Stejně jako nejprve řádně prostudovat veškeré předložené dokumenty, než cokoli podepíše,“ apelovala na veřejnost šéfka úřadu.

Celý rozhovor s Monikou Nedelkovou si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…