Finanční a ekonomický institut: Stáváme se rájem autovraků

16.09.2015 11:35

Přednost ojetému před novým vozidlem dávají respondenti ankety uspořádané Finančním a ekonomickým institutem (FAEI). Když budou kupovat automobil, v 56 % se rozhodnou pro ojetý vůz, zbývajících 44 % preferuje nové vozidlo. Potvrzuje se tak trend poslední doby.

Finanční a ekonomický institut: Stáváme se rájem autovraků
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Finanční a ekonomický institut

Podle údajů Svazu dovozců automobilů prodej nových osobních aut na českém trhu vzrostl od ledna do srpna meziročně o téměř 22 %. Za prvních osm měsíců se prodalo 152 954 vozů. Tradičně nejvíce prodávala Škoda Auto, 48 720 vozů této značky tvoří téměř třetinu všech prodaných automobilů.

Naproti tomu trh s ojetými vozy cenově stagnuje a na českých silnicích se objevuje stále více nových automobilů. Výkupní ceny mohou podle odhadu společnosti Auto ESA meziročně klesnout až o 10 %, negativně je totiž ovlivňuje především dovoz stále starších a nekvalitních aut ze zahraničí. Počet dovezených ojetých vozů meziročně stoupl v prvním pololetí o 13 637 kusů. Z celkového počtu 72 538 dovezených ojetin bylo navíc plných 7825 vozů starších patnácti let.

Češi si navíc ze zahraničí dovážejí stále starší ojetiny. V letech 2013 a 2014 vedly dovozy aut ve staří od 6 do 10 let, avšak letos za prvních šest měsíců roku dávají Češi přednost starým od 11 do 15 let. Podle Sdružení automobilového průmyslu je v Česku registrováno téměř 5,1 milionu osobních aut s průměrným stářím 14,7 roku. Z toho 3,2 milionu aut je v provozu více než 15 let.

Podrobnosti najdete na www.faei.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…