Finanční a ekonomický institut: U dědictví uplatňujte výhradu soupisu majetku. Ochrání vás před dluhy zemřelého

11.07.2016 11:53

I milionové dědictví vás může zruinovat. Manželé se mohou vydědit jednou větou v závěti. To jsou možné nepříjemné novinky v občanském zákoníku, o kterých se jen málo ví. V rozhovoru pro portál Finančního a ekonomického institutu (FAEI) o nich hovoří místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala.

Finanční a ekonomický institut: U dědictví uplatňujte výhradu soupisu majetku. Ochrání vás před dluhy zemřelého
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Finanční a ekonomický institut

„Notář není detektiv, aby zjistil všechny dluhy zemřelého,“ upozorňuje Roman Fiala. A právě v dluzích spočívá zásadní riziko nynější zákonné úpravy dědictví. Dědic totiž přijetím dědictví přebírá veškeré dluhy příbuzného a nikoli jen dluhy do výše zděděného majetku, jako tomu bylo podle předchozího zákona.

„Nyní ale za závazky zemřelého odpovídáte i celým svým majetkem. Každému proto říkám, aby u notáře uplatnil výhradu soupisu majetku. To je krok, díky němuž se z této povinnosti vyvážete,“ zdůrazňuje v rozhovoru místopředseda Nejvyššího soudu, který již ví o případech dědiců, jež dědictví zruinovalo.

Další novinkou v občanském zákoníku je naprosto jednoduchá možnost vydědění mezi manželi. Stačí na to napsat do závěti větu, že dotyčný nedědí a je to. Žádné zdůvodňování není potřeba. Na rozdíl od dětí, u kterých je potřeba například svědecky doložit, že se zůstavitelem dlouhodobě neudržovaly kontakt.

Celý rozhovor s Romanem Fialou si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…