Finanční správa: Placení daně z nemovitých věcí? Nahraďte do 15. března složenku e-mailem

13.03.2024 16:08 | Tisková zpráva

V letošním roce se v důsledku legislativních změn zvýšila daň z nemovitých věcí průměrně o 80 %. Řadě poplatníků se daň mění také kvůli úpravě místního koeficientu, který letos uplatnilo zhruba 1 100 obcí. Finanční úřad za vás novou výši daně vypočte a zašle vám platební údaje včetně QR kódu.

Finanční správa: Placení daně z nemovitých věcí? Nahraďte do 15. března složenku e-mailem
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

Pokud chcete tyto informace obdržet na váš e-mail, musíte o to finanční úřad požádat nejpozději 15. března – stačí vyplnit a odeslat jednoduché oznámení ve webové aplikaci ZDE. Daň z nemovitých věcí je potřeba uhradit do pátku 31. května 2024.

„Kvůli změnám zákona budou letos částky k placení daně z nemovitých věcí jiné, než na jaké jsou lidé zvyklí. O to důležitější bude tradiční služba finančních úřadů, které všem majitelům nemovitostí zašlou údaje o nové výši daně včetně platebních instrukcí. Je dobré si ohlídat způsob doručení těchto informací a e-mailová komunikace může být pro mnohé nejjednodušším řešením,“ říká generální ředitelka finanční správy Simona Hornochová a dodává: „Majitelům datové schránky díky tomu odpadnou obavy, že si datové zprávy nevšimnou, pokud se s ní zatím dostatečně nesžili. Lidem zvyklým na papírové složenky zase e-mail ušetří dlouhé čekání, protože tištěná složenka může dorazit až na konci května.“

Anketa

Vzpomínáte na prezidenta Billa Clintona v dobrém?

6%
88%
hlasovalo: 15754 lidí

Finanční správa posílá aktualizované platební údaje poplatníkům třemi komunikačními kanály, a to prostřednictvím České pošty (cca 2 mil. složenek a 50 tisíc poplatníků platí přes SIPO), na e-mailovou adresu (přes 900 tisíc zpráv) a do datových schránek (přes 1 mil. zpráv). Zprávy do datové či e-mailové schránky zasílá finanční úřad zpravidla v první polovině května. Složenky pak v průběhu celého května. Přednost při rozeslání dostávají starší ročníky, které zpravidla chtějí mít své daňové povinnosti vyřízené co nejdříve.

Pokud máte zpřístupněnou datovou schránku nebo jste požádali finanční úřad o zasílání na e-mail, obdržíte platební údaje tam. V opačném případě vám údaje budou zaslány poštovní složenkou. Všem poplatníkům jsou zároveň k dispozici v jejich daňové informační schránce DIS+ na portálu MOJE daně. „Počet poplatníků preferujících zasílání platebních údajů e-mailem každoročně narůstá tempem zhruba 150-200 tisíc ročně a letos předpokládáme, že pokoříme hranici jednoho milionu. Díky nahrazování složenek e-mailem stát uspoří ročně miliony korun za poštovné,“ doplňuje Simona Hornochová.

Důležité je přihlásit se k doručení platebních údajů k dani z nemovitých věcí e-mailem včas, nejzazší termín je do pátku 15. března včetně. Stačí vyplnit krátké interaktivní oznámení na webu finanční správy (ZDE) a odeslat ho v portálu MOJE daně (ZDE), datovou schránkou, poštou nebo jednoduše na e-mail podatelny finančního úřadu (více ZDE). Údaje pro placení daně v nové výši poté obdržíte na vámi zvolenou e-mailovou adresu v souhrnné informaci ve formátu PDF, která obsahuje všechny potřebné detaily k zaplacení včetně QR kódu k pohodlné úhradě.

Zasílání údajů e-mailem je vhodnou službou i pro poplatníky, kteří žijí v zahraniční, nezdržují se v místě bydliště nebo se odstěhovali a mohou mít problém s doručením složenky. Od roku 2023 je tato služba nově zpřístupněna i pro právnické osoby, přestože mají datovou schránku.

Upozorňujeme, že pokud máte více nemovitých věcí v různých krajích, je třeba podat vyplněnou žádost na každý finanční úřad zvlášť. Více informací a nejčastější dotazy k této službě naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Pozemní stavitelství prohloubilo v březnu pokles produkce

13:21 Český statistický úřad: Pozemní stavitelství prohloubilo v březnu pokles produkce

Stavební produkce v březnu meziročně klesla o 8,3 %, meziměsíčně byla nižší o 7,8 %. Orientační hodn…