Francouzského výtvarníka inspirují průmyslové areály

14.10.2014 16:10

Výstava nazvaná Mythe úspěšného francouzského umělce Juliena Morela začíná ve čtvrtek 16. října 2014 v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně. Začátek vernisáže je v 16.00 ve druhém podlaží budovy 15. Podtitulem výstavy jsou „nevyužité tovární prostory v uměleckém díle – Friches en oeuvre“.

Francouzského výtvarníka inspirují průmyslové areály
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

Po vernisáži následuje od 17.00 beseda v sále B. Akce je součástí Francouzského podzimu, který pořádá Francouzsko-český klub ve Zlíně. Výstava Juliena Morela potrvá od 16. do 31. října 2014.

Výtvarník a malíř Julien Morel ze Saint-Étienne, se zabývá přestavbou dělnických měst a průmyslových oblastí. Představil se například již v Ostravě, kde spolupracoval na projektu brownfieldu Vítkovic. Jeho díla odhalují městskou a společenskou přeměnu ladem ležících lokalit, které jsou součástí kulturního dědictví. Jeho práce vyzvedává kvality architektonické, estetické i výtvarné těchto vyloučených míst naší země.

Ve své práci využívá Julien Morel reprodukce původních plánů, technické knihy, mapy či návody k použití. Tedy záznamy, které jsou poznamenány určitou historií. Svými kresbami zasahuje do pevně stanovených plánů z minulosti, nanáší novou vrstvu a tvoří tak obraz, novou paměť. Autora zajímá mísení, bod střetu těchto dvou přístupů a rušení hranic, nabízí se mu tak nový objekt, nová paměť – mýtus, legenda.

Autor hledá místa paměti, hledá svoji osobní paměť a vytváří tím tak nové vjemy, které si bude také pamatovat. Jak říkal autorův oblíbený francouzský malíř Paul Rebeyrolle : „Co se děje ve světě, se mi jeví jako mnohem dramatičtější a silnější než jakýkoli obraz, který může být v porovnání opravdu marným. Ale pro mě jako malíře je to jediný způsob, jak mohu žít. Maluju každý den, ale zajímá mne, zda netrávím tolik času přemýšlením o životě a životních podmínkách lidí, než o malování. Myslím si, že tyto dvě posedlosti, jedna pro malování, druhá pro soudobé dějiny jsou pro mě stejně důležité.“

Právě tento citát odráží Morelův způsob kresby a malby.  Fascinace průmyslovými pustinami, které reflektují proměny soudobých dějin, dávají impuls k hledání mutací a transformací naší společnosti. Specifické prostory, které měly svou funkci a život jsou nyní opuštěné, uvrženy v chaos.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…