GE: V rozvojovém světě roste hrozba rakoviny prsu

25.10.2013 12:01

Rakovina prsu je u žen po celém světě nejčastější příčinou úmrtí způsobených rakovinou. V roce 2008 vykazovala nejvyšší výskyt rakoviny prsu Evropa (severní, východní a jižní), následovaná Austrálií, Novým Zélandem a Severní Amerikou.

GE: V rozvojovém světě roste hrozba rakoviny prsu
Foto: GE
Popisek: GE

Globální studie zadaná společností GE nyní ukazuje, že výskyt rakoviny prsu a úmrtí způsobená touto chorobou představují značnou hrozbu pro rozvojový svět. Jeden z autorů studie, Bengt Jönsson, profesor zdravotnické ekonomie na Ekonomické univerzitě ve Stockholmu, vysvětluje: „Rakovina prsu je v rozvojových zemích na vzestupu zejména kvůli prodlužující se délce života a změnám životního stylu, kdy ženy mají méně dětí, a rovněž používání hormonální léčby, jako je hormonální terapie po menopauze. V těchto regionech dochází k vyššímu počtu úmrtí zejména proto, že nemoc je diagnostikována v pozdějších stádiích a pacientky mají dosti omezený přístup k odpovídající péči. Tyto faktory představují „časovanou bombu”, na jejímž bezpečném odstranění musí tvrdě pracovat zdravotnické systémy a místní političtí představitelé.

Potřeba lepší osvěty mezi veřejností

Zpráva GE o „prevenci, včasné diagnóze a ekonomické zátěži rakoviny prsu” konstatuje, že životy v rozvojovém světě ohrožuje zejména nízké veřejné povědomí o chorobě a metody vyšetřování. Například nedávný průzkum v Mexico City odhalil, že řada žen má obavy z vyšetření na mamografu, nebo se při takovém vyšetření necítí dobře. Claire Goodlifeová, globální ředitelka pro onkologii ve společnosti GE Healthcare, toto zjištění komentuje: „Velmi nás znepokojuje, že ženy v nově industrializovaných zemích odmítají jít na vyšetření a přicházejí až tehdy, kdy už je pozdě. Proto GE spolupracuje s řadou vládních úřadů a ministerstev zdravotnictví v těchto regionech, aby společně zvýšily přístup žen k vyšetření, a zvýšily obecné povědomí občanů o této nemoci. Některé z těchto iniciativ se jeví jako velice úspěšné.”

Screening rakoviny prsu v EU

Na lokální úrovni se ukazuje, že například v České republice loni podstoupilo vyšetření pouze 50 procent žen z cílové skupiny, a to i přesto, že od roku 2002 má každá žena starší 45 let – na základě doporučení svého praktického lékaře nebo gynekologa – nárok na jedno bezplatné vyšetření na mamografu zdarma.

Co se týká zbytku střední a východní Evropy, Maďarsko se stalo třetí zemí v Evropě, která zavedla státem financovaný screeningový program pro všechny ženy ve věku 45 až 65 let. Aktuálně se programu účastní 46% populace, na doporučení praktického lékaře nebo gynekologa přichází dalších 15 až 20% žen.

O společnosti GE

Společnost GE (NYSE:GE) pracuje na projektech, které mění svět. S pomocí nejmodernějších technologií řeší její špičkoví odborníci i zdánlivě neřešitelné problémy. Společnost přináší řešení pro energetiku, zdravotní péči, přepravu, finance i domácnosti. Jejím cílem je poskytovat lidem po celém světě stále účinnější nástroje pro vyspělejší stavebnictví, přepravu, energetiku a lékařství. Společnost GE proměňuje ideje ve skutečnost. Více informací o společnosti GE naleznete na www.ge.com.

Nejnovější informace o GE v regionu střední a východní Evropy najdete na blogu GEE for CEE http://geforcee.geblogs.com/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…