Global Games 2015: Bronzová radost v bazénu i na atletické dráze

29.09.2015 11:43

Medailová sbírka české výpravy na Global Games v jihoamerickém Ekvádoru je bohatší o další dvě medaile. Shodně mají bronzovou hodnotu, ale zatímco první vybojovaly na dráze ve štafetě na 4x100 metrů atletky, tu druhou vylovila z bazénu plavkyně Adéla Míková na padesátimetrové trati volným způsobem.

Global Games 2015: Bronzová radost v bazénu i na atletické dráze
Foto: Martin Malý
Popisek: Global Games 2015: Jásající Adéla Míková.

Na předchozích Global Games v italském Loanu získala bronzovou medaili v polohovém závodě na 400 metrů. Toho se v Guayaquilu nezúčastnila a osobní sbírku cenných kovů rozšířila ve čtvrtek 50 metrech volným způsobem.

„Vyburcovala jsem se a povzbudila mne i moje trenérka, takže jsem si věřila. Dala jsem do toho všechno s tím, že to vyjde, nebo ne, ale naštěstí to vyšlo,“ prohlásila Adéla Míková. Přitom do finále proklouzla až sedmým nejlepším časem. Naopak na 100 metrech prsa, kde měla v bazénu jednadvacet soupeřek, skončila výkonem 1:36,37 na nepopulárním devátém místě.

O den později se jí ale povedlo postoupit hned do dvou finálových závodů. Bohužel, pauza na regeneraci byla příliš krátká, v podstatě jí tvořily dva medailové ceremoniály (ano, tentokrát už plavci na stupních vítězů dostali zajímavě vytvarované medaile, zatímco Adéla si ve čtvrtek převzala pouze diplom, a na svůj bronz stále čeká!), a to se logicky projevilo i v úbytku sil. Na stovce volným způsobem, kam se nominovala s novým osobním rekordem (1:10,40), otáčela jako druhá, v cíli ale dohmátla šestá (1:10,50). A na padesátce prsa, s třetím nejrychlejším časem z kvalifikace (42,66), byla pátá (42,92).

„Udělala jsem chybu, že jsem se nedokázala přinutit k tomu, abych ve finiši zase přidala. A navíc jsem si třikrát lokla vody.“

Jen dílčí radost z vylepšování individuálních výkonů si v Guayaquilu zatím dělá náš druhý reprezentant v bazénu, Vladimír Hlaváč. Ovšem finále na 100 metrů prsa mu uniklo opravdu o konečky prstů! V poli sedmadvaceti plavců obsadil deváté místo, když časem 1:17,92 vytvořil nejen nový osobní rekord, ale zároveň splnil B limit na letní paralympijské hry v Riu de Janeiro 2016. V pátek si stanovil nová maxima i na 50 metrech volným způsobem (27,29), kde ve výsledkové listině figuruje dvanáctý z jednatřiceti, a výborný byl výkon na 100 metrů znak (1:15,35), byť v poli nesmírně zdatných soupeřů to stačilo na sedmnácté místo ze sedmadvaceti plavců.

Dramatické chvíle si užila druhá část české výpravy v horách v Guarandě, v atletickém areálu policejní akademie a ještě předtím přímo v hotelu. Během dne volna a z blíže neznámých důvodů ulehlo všech pět českých atletek do postele a zdálo se, že v ní setrvají i v pátek, kdy se mělo znovu závodit.

„Nebyli jsme v tom sami. Identické žaludeční problémy měli i další hoteloví hosté, Francouzi a dva funkcionáři Mezinárodního paralympijského výboru. Všichni zvraceli. Těžko říct, jestli to bylo z jídla. Touha závodit ale byla u holek větší a silnější než nemoc. Sice toho v noci mnoho nenaspaly a krátce před startem štafety se šly ještě trochu natáhnout do vedlejší tréninkové haly, ale svůj boj zvládly skvěle. Vždyť časem 54,76 o víc jak tři sekundy vylepšily i národní rekord!“ popsal atmosféru v zákulisí i na dráze Josef Filip, trenér a člen užšího vedení naší výpravy na Global Games.

V cíli zavládlo pochopitelné nadšení. Vlastně i z toho, že s ohledem na dřívější stříbro Veroniky Votroubkové z hodu oštěpem už každá z českých děvčat poveze domů jednu medaili. Tu bronzovou v běhu na 4x100 metrů vybojovala štafeta ve složení Veronika Skuhrovská, Kateřina Husáková, Tereza Titěrová a Zuzana Svátková.

„Teď si přes noc odpočinou a v sobotu se Skuhrovská s Titěrovou pokusí o dobrý výsledek ještě ve finále skoku do dálky a Husáková na osmistovce,“ doplnil Josef Filip.
Poslední zkouškou výkonnosti cyklistů byl závod na 60 kilometrů s hromadným startem, kde náš nejlepší cyklista Dalibor Havelka obsadil osmé místo, Denis Murgoš skončil desátý a Tomáš Havelka byl nakonec dvanáctý.

Poprvé v historii Global Games si naši tenisté nevyslechnou v některé z vypsaných soutěží státní hymnu, neuvidí stoupat českou vlajku na nejvyšší stupínek. Ondřej Sedliský prohrál semifinále s Britem Higginsem 2:6 a dnes si zahraje o bronz s Britem Iannottim.

Do deblového finále nepostoupila ani dvojice Ondřej Sedliský – Jakub Jerhot, která jasně podlehla Britům Grahamovi s Jamesem 0:6. A v bitvě o třetí místo ji čeká další dvojice z britských ostrovů, Millar – Iannotti. Druhý český pár, Josef Hus – Jiří Humhal, vyhrál nad Australany Burkem a Schweitzerem soutěž útěchy poměrem 6:2. Jiří Humhal tak z českých tenistů zahrál v předposlední den nejlépe, protože do finále druhého pavouka „útěchy“ se probojoval i v singlu, v němž narazí na Schweitzera.

David Soeldner, Guayaquil, Ekvádor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…