Greenpeace: Nad dolem zavlál dlouhý transparent. Tisíce lidí v nejistotě, domovy na oltář těžby

12.05.2016 8:35

EPH koupí německé uhlí i s odporem veřejnosti. Probíhá týden protestů, nad dolem zavlál dlouhý transparent.

Greenpeace: Nad dolem zavlál dlouhý transparent. Tisíce lidí v nejistotě, domovy na oltář těžby
Foto: Greenpeace ČR
Popisek: Greenpeace ČR, logo.

Aktivisté Greenpeace včera po celý den protestovali proti švédské firmě Vattenfall a jejímu hnědouhelnému dolu Welzow-Süd. Nad lomem mezi komíny bývalé sklárny v Haidemühlu vyvěsili lezci sto metrů dlouhý transparent, který v překladu říká "Nechte uhlí v zemi". Kvůli silnému větru se jim to podařilo až ve večerních hodinách. Jejich akce předchází klimatickému táboru v nedaleké Proschimi, na který se sjedou tisíce lidí z Německa i z dalších zemí Evropy. Součástí akce budou velké protesty a přímé akce, které mají ukázat, že mezi mnohá investiční rizika hnědouhelného byznysu v Německu patří i nebývalý odpor veřejnosti.
 
Státní podnik Vattenfall  nyní požádal švédskou vládu, aby mohl prodat svou uhelnou divizi v německé Lužici české energetické společnosti EPH místo toho, aby doly a elektrárny postupně uzavíral. 
 
Jan Rovenský, vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR, řekl:
"Nejhorší na tom je, že EPH nikdy jasně neřekla, co s elektrárnami a doly v budoucnu zamýšlí. Tisíce místních lidí proto žijí v nejistotě a jejich situace připomíná anabázi obyvatel Horního Jiřetína. V případě, že se budou doly rozšiřovat, jejich domovy budou obětovány na oltář těžby." 
 
Ekologové i obyvatelé regionu vyzývají švédskou vládu, aby zastavila prodej hnědouhelných dolů a elektráren a postupně začala energetiku založenou na spalování fosilních paliv utlumovat.
 
Niklas Schinerl, expert na energetiku Greenpeace Německo, řekl:
"Hnědé uhlí musí zůstat v zemi. Abychom zajistili téměř osmi tisícovkám horníkům z Lužice dlouhodobou perspektivu a jistotu, měla by vzniknout nadace, která zprostředkuje společensky odpovědný útlum těžby a zaměří se na strukturální změny a tvorbu pracovních míst v regionu. Pokud chtějí Švédsko a Německo dostát svým klimatickým cílům, není už prostor pro další podporu uhelné energetiky." 

Podle analýzy Greenpeace by se měla poslední německá uhelná elektrárna uzavřít v roce 2035, pokud chce země dostát závazkům pařížské klimatické dohody . Tu podepsalo 175 zemí světa včetně Česka, aby se podařilo udržet nárůst globální teploty pod 1,5 stupněm Celsia.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …