HK ČR k loterijní legislativě: odmítáme nesystémová a přechodná řešení

30.03.2015 9:16

Jsme velmi překvapeni dnešním sdělením ministerstva financí. Podle informací, které máme k dispozici bohužel jen z médií, jakkoliv jsme účastníkem meziresortního připomínkového řízení, má jít o posunutí účinnosti připravované komplexní regulace hazardních her o rok a o přijetí novely platného zákona o loteriích, která by zakotvila zvýšení stávající odvodové zátěže podnikání v oblasti loterií.

HK ČR k loterijní legislativě: odmítáme nesystémová a přechodná řešení
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Neslučitelnost s právem EU, která je podle dnes zveřejněných informací hlavním důvodem k posunutí plánované účinnosti nového komplexního zákona, byla patrná od samého začátku. Proto jsme také opakovaně apelovali na ministerstvo financí s tím, že možnost úspěšné notifikace návrhu Evropskou komisí je minimální. Byli jsme však ministerstvem opakovaně ujišťováni naopak o souladu.

Zároveň jsme poukazovali na nesystémovost ministerstvem zvoleného legislativního postupu, kdy se postupnou „salámovou“ metodou izolovaně posuzuje zákon o provozování hazardních her, zákon o jejich zdaňování a doplňkový změnový zákon. Navíc při absenci návrhů zcela zásadních prováděcích vyhlášek.

V tomto smyslu je odklad jen vynuceným krokem k jedině možnému souběžnému posouzení celého balíku regulatorních předpisů. ČR čelí, resp. bude čelit, řízením o porušení smlouvy o fungování EU, a to s reálnou hrozbou vysokých sankcí. Skutečně konstruktivně míněná nová úprava, nahrazující dnešní nevyhovující stav, je proto nezbytností.

Z tohoto kontextu se ale zcela vymyká záměr stůj co stůj dočasně alespoň novelizovat stávající zákon v části týkající se výše loterních odvodů, nastavených úplně novým způsobem teprve před 3 lety, které podle názoru HK ČR v praxi fungují. Takový postup je v rozporu se zásadou legislativní zdrženlivosti a značně relativizuje deklarované obecné úsilí vlády o stabilitu právního prostředí.

Doporučujeme ponechat stávající právní úpravu a dále profesionálně jednat o změně nedokončeného balíku zákonů regulujících hazard tak, aby vyhověly právu EU a zároveň byly vyváženým kompromisem mezi zájmy státu, společnosti i podnikatelů v loterijním průmyslu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…