Index Asociace exportérů: Prosinec bude přát českému exportu

16.09.2013 8:00

Podle predikce vytvořené na základě Indexu Asociace exportérů by se kondice českého exportu měla zlepšovat i v posledním měsíci letošního roku.

Index Asociace exportérů: Prosinec bude přát českému exportu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Růst exportu by měl být dokonce výraznější než v listopadu. K pozitivní předpovědi přispívají primárně zakázky ze zahraničí, které meziročně vzrostly o 9 procentních bodů. Německé průmyslové zakázky potom vykázaly růst o 3 p.b. Do hodnoty indexu se naopak minimálně promítl deflovaný kurz koruny k euru, tedy kurz očištěný o inflaci.

Zdá se, že díky probuzené poptávce na konci roku bude i český export pokračovat v dobrých výkonech. I přes obtížnou dobu bude schopen generovat dobrá čísla například v podobě rekordního přebytku obchodní bilance.

Ing. Otto Daněk
místopředseda asociace exportérů

O INDEXU AE

Index Asociace exportérů (IAE) má za cíl predikovat vývoj českého exportu, na základě řady statistických dat a vybraných parametrů, alespoň s tříměsíčním předstihem v následujících třech měsících. Do indexu jsou zahrnuty následující parametry: německé průmyslové zakázky (váhový koeficient 0,25), reálný efektivní kurs CZK/EUR očištěný o inflaci v průmyslu (váhový koeficient 0,65), zakázky ze zahraničí (váhový koeficient 0,55) a index nákupních managerů Eurozóny PMI (váhový koeficient 0,15). Index Asociace exportérů je aktualizován v měsíční periodě a je k dispozici na stránkách Asociace exportérů www.asociaceexporteru.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…