K úspěšné výstavě Hrady a zámky objevované a opěvované je nyní k dispozici i tištěný průvodce

11.01.2015 13:55

Pro výstavu Hrady a zámky objevované a opěvované, která probíhá až do poloviny března v Jízdárně Pražského hradu, připravil její hlavní kurátor Petr Pavelec rovněž obsáhlého průvodce expozicí. Na 142 stranách pečlivě zpracované publikace lze nalézt množství podrobných informací o koncepci výstavy, o jednotlivých historických epochách i o exponátech, které si návštěvníci mohou navíc připomenout na barevných fotografiích.

K úspěšné výstavě Hrady a zámky objevované a opěvované je nyní k dispozici i tištěný průvodce
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

Celkem osm kapitol, rámovaných prologem a epilogem, mapuje hradozámeckou historii v českých zemích od raně středověkých slovanských hradišť a přemyslovské hradské soustavy přes významné gotické královské hrady, jako jsou například Bezděz, Křivoklát, Zvíkov či Buchlov, symboly panovníkovy moci. Rostoucí moc šlechty pak reprezentují neméně honosné a významné hrady jako Pernštejn, Kunštát, Rožmberk, Český Krumlov, Trosky aj. a poté na přelomu středověku a novověku nově budovaná reprezentační zámecká sídla s pečlivě zakládanými zahradami a velkorysými oborami či parky. Umělecké a historické předměty včetně nejrůznějších kuriozit ze soukromých sbírek majitelů zámků jako Litomyšl, Buchlovice, Jaroměřice nad Rokytnou či Lednice a Valtice předznamenaly vznik moderních galerijních a muzejních institucí a mají samozřejmě zastoupení i na výstavě v Jízdárně Pražského hradu.

V 19. a 20. století prošly hrady a zámky v souvislosti s hospodářskými i společenskými a politickými změnami zásadní proměnou. Změnila se jejich funkce a někdejší sociální kontext, získaly nové vlastníky (soukromé, případně jsou v majetku obcí nebo státu), staly se předmětem vědeckého zájmu a postupně také vyhledávanými kulturními a turistickými cíli. V tomto smyslu je tedy možné interpretovat název výstavy – hrady a zámky jsou v každé nové generaci znovu objevované, protože jsou předmětem nového poznávání, a jsou také opěvované, neboť v každé době inspirují malíře, básníky, hudebníky, divadelníky, filmaře a další umělce.

Průvodce výstavou Hrady a zámky objevované a opěvované, který v závěru přináší kromě seznamu literatury k tématu i fotografie z prosincové přípravy expozice v Jízdárně Pražského hradu, je možné zakoupit za 90 Kč v e-shopu Národního památkového ústavu, v knihkupectví a informačním centru NPÚ v ulici Na Pernštýně v Praze 1 nebo přímo v pokladně výstavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …