KRNAP: Nebezpečné stromy podél cest musí k zemi

25.04.2021 11:09

Lesníci Správy Krkonošského národního parku pravidelně kontrolují zdravotní stav stromů, nacházejících se v blízkosti turistických cest a silnic.

KRNAP: Nebezpečné stromy podél cest musí k zemi
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Nebezpečné stromy jsou následně pokáceny, aby se snížilo riziko škod na majetku či zdraví osob. V těchto dnech pracují těžaři na likvidaci rizikových stromů podél silnice č. 295 mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem.

V národním parku je přes tisíc kilometrů turistických cest, účelových komunikací a silnic. S ohledem na charakter území vede velká část z nich lesními porosty. Poblíž cest pak vlivem gradace podkorního hmyzu (zejména lýkožrouta smrkového) nebo v důsledku jiných faktorů (např. sucha) mohou být potenciálně nebezpečné stromy. Lesníci se snaží tyto rizikové stromy vyhledávat a dle finančních možností je každoročně asanovat.

Zároveň se ale snažíme, aby z blízkosti silnic a cest zmizely opravdu jen vskutku nebezpečné stromy. Klademe důraz na to, aby stromy blížící se konci svého života a případně jejich torza, která nepředstavují akutní nebezpečí, v lese zůstaly jako biotopové stromy, ve kterých nacházejí domov různé druhy ptáků, hmyzu i hub.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…