Kontroly nelegální zaměstnanosti na Vysočině neustávají

18.07.2015 14:01

Za I. pololetí 2015 celníci oddělení Dohledu nad subjekty Celního úřadu pro Kraj Vysočina provedli kontroly nelegální zaměstnanosti ve 34 firmách v kraji. Ve 20 případech bohužel s pozitivním výsledkem.

Kontroly nelegální zaměstnanosti na Vysočině neustávají
Foto: Celní správa ČR
Popisek: Celníci.

Kontrola nelegální zaměstnanosti je jednou z řady kompetencí celní správy. Kontroly byly zaměřeny na prověření, zda cizinci vykonávají práci pro zaměstnavatele na základě platného pracovněprávního vztahu nebo jiné smlouvy a zda práci vykonávají v souladu s vydaným povolením k zaměstnání, zaměstnaneckou nebo modrou kartou, a zda zaměstnavatel splnil dle zákona o zaměstnanosti oznamovací povinnost. Nejpozději v den nástupu těchto osob k výkonu práce je povinen informovat příslušnou pobočku úřadu práce.

Některé kontroly proběhly v součinnosti s Cizineckou policií a Oblastními inspektoráty práce z Jihlavy, Havlíčkova Brodu a Pelhřimova. Zkontrolováno bylo na 390 osob. Nejčastěji se jednalo o Bulhary, Ukrajince, Slováky, Armény a Moldavce. Až na výjimky pracovali ve stavebnictví, pohostinství a výrobních podnicích. U 160 osob nebylo prokázáno splnění informační povinnosti ze strany zaměstnavatele, 19 cizinců nemělo platné pracovněprávní smlouvy nebo jim úplně chyběly. Devět osob, které zde pobývaly a pracovaly na turistické vízum a dle předložených dokladů totožnosti s tímto typem víz nesměly v České republice pracovat vůbec, si převzala cizinecké policie k dalšímu šetření.

Zjištěné případy porušení právních předpisů celní úřad předává příslušnému oblastnímu inspektorátu práce k dalšímu řízení. Za nesplnění informační povinnosti, může být ve správním řízení uložena pokuta až do výše 100 000 korun a jestliže zaměstnavatel zaměstnává cizince bez platného povolení, hrozí mu sankce do deseti milionů korun.

Celní úřad pro Kraj Vysočina bude i nadále v kontrolách pokračovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zdravotnictví: Pojišťovny nemají možnost samy určovat, v jaké výši přípravek uhradí

19:15 Ministerstvo zdravotnictví: Pojišťovny nemají možnost samy určovat, v jaké výši přípravek uhradí

Ministerstvo zdravotnictví se důrazně ohrazuje proti fakticky chybnému článku Veroniky Rodriguez na …