Kovárna Viva přivítala stovky návštěvníků

08.10.2014 10:12

Podkování koně, kováři v kuchařských zástěrách s hrnci guláše či běžci s kladivem v ruce. Tohle všechno a ještě mnohem víc bylo v sobotu k vidění v bývalém baťovském areálu. Cílem akce bylo představit strojírenské obory mladým lidem i veřejnosti a poukázat na nedostatek kvalifikovaných pracovníků v této oblasti.

Kovárna Viva přivítala stovky návštěvníků
Foto: Kovárna Viva
Popisek: Součástí Dnů řemesel ve Zlíně byla i ukázka podkování koně.

První ročník Dnů řemesel, které pořádala Kovárna VIVA společně s Krajskou hospodářskou komorou Zlínského kraje splnil svůj účel nad veškerá očekávání. Už v pátek se prohlídek strojírenských firem aktivně zúčastnilo na 200 žáků z osmi základních škol ze Zlína a okolí. Řada z nich neskrývala překvapení nad tím, jak ve skutečnosti práce ve velkých strojírenských firmách ve skutečnosti vypadá a co všechno jsou jim střední školy s technickým zaměřením schopné nabídnout. 

V sobotu se potom areál Kovárny VIVA i dalších firem otevřel veřejnosti. Kromě možnosti nahlédnout do jejich provozů těchto firem, mohla více než tisícovka návštěvníků vidět ukázky řemesel a sami si řadu z nich dokonce vyzkoušet. „Těší nás, kolik lidí si našlo cestu do naší firmy a přišlo se podívat na tradiční i moderní podobu řemesel,“ hodnotí akci personální ředitelka Lenka Horáková a dodává: „Věříme, že akce splnila svůj účel a ukázala dětem i jejich rodičům, že technické vzdělání znamená perspektivu budoucího dobrého zaměstnání. Věříme, že si děti kromě vyrobených krmítek, vlastnoručně navázaných kytek pro maminky, ozdobené perníčky, stavebnice Lego či poklady z trezoru, odnesli také spoustu zážitků.“

Jedním z vrcholů akce byla i soutěž ve vaření guláše, ve které zvítězili Pavel Gonšenica a Zdeněk Juřica. Společně s nimi se v roli soutěžících představili vyučení kuchaři, dnes kováři, zaměstnaní v Kovárně VIVA, kteří pro sobotní akci uvařili a návštěvníky pohostili čtyřiceti litry guláše.

Dny řemesel potom zakončil běh baťovským areálem „Kovářská pětka“. Poté co se na startovní dráze vystřídalo na sedm desítek malých závodníků v různých kategoriích, odstartovala ve 14 hodin hlavní závod poslankyně Evropského parlamentu Martina Dlabajová. Stejně jako v loňském roce se vítězem běhu na pět kilometrů stal triatlonista Jan Čelůstka s traťovým rekordem 16:54. Mezi ženami byla nejúspěšnější Zuzana Kadlčáková s časem 22:07. Výtěžek z dobrovolného startovného bude věnován Dětskému domovu a speciální škole na Lazech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 30

19:02 ČEZ číslo týdne: 30

30 zemí světa staví, plánuje nebo projektuje jaderné reaktory.