Lesy ČR opravily vodní nádrž v Osvětimanech ve Zlínském kraji

10.11.2017 8:49

Vodní nádrž Osvětimany na Uherskohradišťsku obnovil za deset milionů korun podnik Lesy České republiky. Práce začaly loni v říjnu, letos v červenci skončily.

Lesy ČR opravily vodní nádrž v Osvětimanech ve Zlínském kraji
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Nádrž postavená na Klimentském potoce v letech 1980 až 1985 na 6,6 hektarech sloužila původně k závlaze, rybolovu a rekreaci. Pojala 312 400 m3 akumulované vody. Třicet let se neprováděna větší údržba. Poškozené byly betony sdruženého objektu, a to zejména na návodní straně konstrukcí, na stěnách spadiště, armaturních šachtách a odpadních štolách a na zdech vývaru. Lesy ČR začaly nádrž spravovat v roce 2011.

„Rekonstrukce byla nutná,“ řekl Pavel Hopjan, vedoucí Správy toků, oblast povodí Dyje z Lesů ČR a pokračoval: „Nechali jsme zpracovat projektovou dokumentaci zaměřenou především na opravu a rekonstrukci betonových povrchů sdruženého objektu a obnovu technologie k manipulaci s vodou v nádrži“. Práce začaly loni v říjnu. Během rekonstrukce se nádrž částečně odbahnila, odvezlo se deset tisíc m3 sedimentů. Vodoprávní úřad opravené dílo posoudil letos 26. října.

Nyní se nádrž opět plní vodou, kterou bude také zadržovat v krajině. Může sloužit při požáru nebo povodni. Je také ideálním biotopem pro rostliny a živočichy vázané na vodní prostředí. „Příkladem je zvláště chráněný druh mlže velevruba malířského. Toho jsme během rekonstrukce přemístili do nedaleké nádrže Sovín. Po napuštění nádrže v Osvětimanech ho opět vrátíme zpět,“ dodal Hopjan.

Projekt podnik Lesy ČR financoval 5,6 miliony korun z vlastních zdrojů a 4,4 miliony korun z dotačního programu Ministerstva zemědělství ČR - Podpora prevence před povodněmi III.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …