Liberecký nemocniční predátor. Bude zajímavé sledovat, kdo nabídne "pomocnou ruku"...

27.10.2015 16:58

Jde o politický boj, získávání pozic nejen před volbami v nadcházejícím roce, nebo ještě o něco jiného? To jsou otázky, které vyvstávají při sledování posledního vývoje okolo zdravotnictví na Liberecku.

Liberecký nemocniční predátor. Bude zajímavé sledovat, kdo nabídne "pomocnou ruku"...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

V poslední době se můžeme skoro každý týden dočíst v novinách o nějaké kauze v Libereckém kraji, která se týká zdravotnictví. V září se začalo mluvit o frýdlantské nemocnici, která kvůli nedostatku lékařů převedla lůžka na interním oddělení na ošetřovatelskou péči, teď podobný krok oznámila nemocnice v Semilech. Oba případy mají společnou také další věc – vzápětí po oznámení se jako spasitel v médiích ozval šéf Krajské nemocnice Liberec (KNL) Luděk Nečesaný, který slibuje, že jím řízený špitál zdravotní péči o občany dotčených regionů rád převezme.

O problémech pana Nečesaného v jiných kauzách se toho napsalo už dost. Věnujme se tedy pouze těmto dvěma zmíněným. Jakou roli v nich hrají krajská nemocnice a její šéf? Provozovatel Nemocnice Frýdlant – společnost Euroclinicum, na konci léta oznámila vedení města záměr omezit činnost interního lůžkového oddělení. K tomuto kroku nemocnici údajně donutily odchody lékařů, kteří v malé regionální nemocnici neměli příliš prostoru pro profesní rozvoj a uplatnění. Od začátku roku 2015 jich Frýdlant opustilo šest. Nejde o ojedinělý jev – stejný krok (ukončení lůžkové interny a její nahrazení jiným typem lůžek) udělalo v poslední době přes čtyřicet menších nemocnic po celé České republice. Kroky frýdlantské nemocnice bude ovšem od 1. ledna 2016 následovat i nedaleká nemocnice v Semilech. Stane se tak 29. nemocnicí s uzavřenou internou.

Pomocná ruka z Liberce?

V září se ve Frýdlantu změnil stávající provoz lůžkové interny a provozovatel se na základě tlaku města snažil nalézt náhradní řešení. Nakonec byl vymyšlen model akutní interní ambulance (AIA) s nepřetržitým provozem. Na něm se podílí jak Nemocnice Frýdlant, tak Krajská nemocnice Liberec (přislíbeným poskytnutí lékařů na 15 směn v měsíci) a poskytnutím dotace na platy „dojíždějících“ libereckých lékařů také Liberecký kraj.

Ředitel KNL Luděk Nečesaný na schůzce zainteresovaných subjektů 10. srpna prohlásil, že je nutné nechat tento model běžet 3 až 5 měsíců a poté vyhodnotit reálnou potřebu lůžek tzv. následné a následné intenzivní péče ve Frýdlantu a vše řešit v kontextu lůžek v Libereckém kraji. Tento model začal fungovat už od 1. října 2015. Cílem je vyzkoušet do konce roku jeho plusy a minusy a posléze ho případně upravit.

Otočka o 180 stupňů?

Minulý týden ovšem ten samý ředitel Nečesaný před novináři prohlásil, že Krajská nemocnice Liberec je připravena „převzít činnost Nemocnice Frýdlant“. Co se mezitím stalo, se můžeme jen dohadovat.

Za první polovinu října, kdy ve Frýdlantu začal fungovat systém akutní interní ambulance, zde bylo podle údajů provozovatele ošetřeno celkem 166 pacientů. Celkem 140 z nich pak odešlo domů, devět bylo hospitalizováno v Nemocnici Frýdlant na chirurgii, osm výtečníků bylo předáno zpět Policii ČR (šlo o odběr kvůli alkoholu či vyšetření na vyžádání policie), jeden podepsal reverz a jedna pacientka byla hospitalizována na gynekologickém oddělení. Pouze šest pacientů bylo převezeno do Krajské nemocnice Liberec. Zjevně se tedy nejedná o masivní invazi frýdlantských “zdravotních uprchlíků” do Liberce. Ačkoliv je třeba počkat na výsledky za delší dobu, zajištění služeb formou akutní interní ambulance by podle všeho mohlo být funkční a racionální.

Proč se tedy ale liberecký ředitel tak hlasitě hlásí o pacienty z jiných regionů? Odpověď je zřejmě možné hledat v jeho dalších prohlášeních. Minulý týden si v médiích posteskl, že „nával pacientů z Frýdlantska“ znamená nutnost rozšířit kapacity Liberecké krajské nemocnice. Za souhlasného přikyvování pana hejtmana z toho logicky vyvodil, že bude potřeba investovat z krajského rozpočtu na zdravotnictví do jím řízené nemocnice další finanční prostředky. Vedení libereckého kraje s hejtmanem Martinem Půtou v čele zřejmě považuje pana Nečesaného za tak dobrého a spolehlivého hospodáře, že je tato prohlášení nechávají zatím zcela klidnými. Bude proto zajímavé sledovat, jestli se v dohledné době neobjeví v Liberci nějaký soukromý zdravotnický subjekt, který bude za rozumnou cenu ochoten pomoci řediteli Nečesanému a krajské nemocnici náhlé „kapacitní problémy“ urychleně (a za rozumný peníz) vyřešit…

Autor: Romana Pešková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…