Lidé v Královéhradeckém kraji si mohou nechat zdarma změřit výskyt radonu v bytě

23.11.2014 19:52

Topná sezóna začala a s ní přišla i nejvhodnější doba na měření koncentrace radonu v bytech a domech. Přítomnost tohoto nebezpečného plynu si mohou nechat zjistit všichni obyvatelé Královéhradeckého kraje zdarma.

Lidé v Královéhradeckém kraji si mohou nechat zdarma změřit výskyt radonu v bytě
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Umožňuje to speciální státem hrazený program. Pokud se díky měření zjistí nadměrné zvýšení koncentrace škodlivého radonu, mohou lidé prostřednictvím Královéhradeckého kraje žádat i o dotaci na ozdravná protiradonová opatření.

„V rámci Radonového programu ČR si kdokoliv může nechat informativně změřit radon ve svém bytě či domě. Měření je jednoduché a státem plně hrazené. V případě, že při měření budou zjištěny vysoké hodnoty, poskytuje stát za stanovených podmínek finance na odstranění nebezpečí plynoucích z přítomnosti radonu. Žádosti o dotaci, která může činit až 150 tisíc korun na jeden byt, vyřizují pracovníci Krajského úřadu Královéhradeckého kraje,“ uvedl hradecký hejtman Lubomír Franc.

V Královéhradeckém kraji se letos měří asi v osmdesáti objektech. Za poslední tři roky bylo zkontrolováno skoro 450 bytů, domů, nebo školských zařízení. „O měření mají zájem především školy, u kterých jsou také nedostatky zjišťovány nejčastěji. Na ozdravná protiradonová opatření jsme zatím poskytli dotaci jedné mateřské škole ve Vrchlabí, několik dalších o dotaci zažádalo a čekají na schválení,“ řekl hejtman Franc.

Samotné měření se provádí stopovými detektory. „Do jednoho bytu lze umístit vždy dva detektory, které jsou žadateli zaslány korespondenčně a stejným způsobem jsou i vráceny,“ informovala Dana Hladíková z hradecké pobočky Státního ústavu radiační ochrany. „Doba měření je roční. Je nejobjektivnější, protože přináší dobrou představu o roční dávce, které jsou obyvatelé bytu vystaveni,“ dodala Hladíková. V období topné sezóny je pak možné požádat o dvouměsíční zkrácené měření, kterým se zjistí průměr.

Radon je nebezpečný tím, že není vidět ani cítit, může však vážně však poškodit dýchací cesty a plíce. Česká republika patří k zemím s nejvyšší průměrnou koncentrací radonu v bytech na světě. Pozornost je třeba věnovat nejen starším domům a bytům, ale i novostavbám. Zhruba každý dvacátý objekt v České republice má vyšší koncentrace radonu, než je hodnota doporučená v legislativě.

Informace o bezplatném měření radonu jsou k dispozici na internetových stránkách www.sujb.cz, www.radonovyprogram.cz či na stavebních úřadech a krajském úřadu. Obyvatelé Královéhradeckého kraje se s žádostí o měření mohou obracet přímo na Státní ústav radiační ochrany e-mailem radon@suro.cz nebo telefonicky 498 652 713.

Žádosti o dotace vyřizuje Odbor regionálního rozvoje, grantů a dotací Krajského úřadu Královéhradeckého kraje (kontaktní osoba: Lucie Feuchter, lfeuchter@kr-kralovehradecky.cz, tel. 495 817 486). Státní dotaci je možné obdržet teprve po provedení ozdravných opatření a následné kontrole jejich účinnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…