MK ČR: Náměstkyně Smolíková na zasedání Rady pro vzdělávání, mládež, kulturu a sport

02.06.2016 21:05

31. května 2016 se v Bruselu uskutečnilo řádné zasedání Rady, která jednala o digitálním přístupu k evropskému kulturnímu dědictví a dalších otázkách.

MK ČR: Náměstkyně Smolíková na zasedání Rady pro vzdělávání, mládež, kulturu a sport
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Za Ministerstvo kultury se jednání zúčastnila Petra Smolíková, náměstkyně pro řízení sekce legislativní a mezinárodních vztahů. Rada přijala závěry o úloze evropské digitální knihovny Europeana, pokud jde o digitální přístup k evropskému kulturnímu dědictví, o jeho zviditelnění a využívání. Rada vzala na vědomí prezentaci Evropské komise (EK) týkající se návrhu směrnice EP a Rady, kterou se mění směrnice č. 2010/13/EU o audiovizuálních mediálních službách, který byl schválen kolegiem EK dne 25. května 2016. Komise připomněla některé nejvýznamnější aspekty revize:

  • zachování zásady země původu
  • rozšíření rozsahu působnosti směrnice na platformy sdílející video
  • liberalizaci pravidel pro obchodní sdělení
  • přísnější ochranu mladistvých
  • avedení kvót na uvádění evropského audiovizuálního obsahu také pro poskytovatele audiovizuálních služeb na vyžádání
  • posílení postavení nezávislých regulátorů

Revize směrnice o audiovizuálních mediálních službách a podpora evropského audiovizuálního obsahu byly následně tématy politické rozpravy. EK apelovala na členské státy, aby byl návrh rychle projednán, tedy nejlépe ještě v průběhu příštího roku. Nastupující slovenské předsednictví vyjádřilo připravenost pokročit v projednávání a na zasedání Rady EYCS dne 22. listopadu 2016 plánuje předložit zprávu o pokroku ve věci. Rada vzala následně na vědomí informaci Evropské komise o přípravách Evropského roku kulturního dědictví (2018), informaci Francie o interoperabilitě digitálního obsahu, informaci Polska o stropech pro malé projekty kulturní infrastruktury financované z Evropského fondu regionálního rozvoje pro roky 2014 až 2020, informaci Itálie o podpoře Orchestru mladých EU a informaci Německa o rozhodnutí nejvyššího soudu SRN ve věci odměňování vydavatelství na základě zákona o právu autorském.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 30

19:02 ČEZ číslo týdne: 30

30 zemí světa staví, plánuje nebo projektuje jaderné reaktory.