MO ČR: Pro Jordánsko je ČR strategickým partnerem, v zemi mají dobré jméno i čeští zbrojaři

16.05.2016 13:19

Během jednoho z nejvýznamnějších zbrojních veletrhů na Blízkém východě, SOFEX 2016, se uskutečnila jednání představitelů Jordánského hášimovského království a Ministerstva obrany ČR. K diskutovaným tématům patřila kromě jiného spolupráce obou zemí v boji proti terorismu. Jordánsko považuje Českou republiku za strategického partnera a nejen její vojáci mají v zemi velmi dobré jméno.

MO ČR: Pro Jordánsko je ČR strategickým partnerem, v zemi mají dobré jméno i čeští zbrojaři
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Česká delegace, kterou vedl náměstek pro řízení sekce ekonomické a majetkové MO Pavel Beran v doprovodu specialistů ze sekce průmyslové spolupráce Milana Mikuleckého a Jakuba Hodináře, se nejprve účastnila slavnostního oběda podávaného jordánským králem Abdullahem II.

Poté jednala s předsedou vlády Abdullahem Ensourem o spolupráci v boji proti terorismu i ekonomické spolupráci obou zemí v řadě oblastí. Mezi diskutovanými tématy byla také aktuální migrační krize, která obzvlášť těžce postihuje právě Jordánsko. Premiér Ensour ocenil konkrétní pomoc České republiky a konstatoval, že naše země je v Jordánsku vnímána jako jeden ze strategických partnerů.

Česká delegace se poté setkala s velitelem iráckých vzdušných sil, kde se hovořilo především o přípravách na vyslání leteckého poradního týmu do Iráku a zavádění letounu L-159 Alca do výzbroje iráckého letectva. Významné bylo také jednání se zástupcem náčelníka generálního štábu Jordánska či šéfem hlavní jordánské výzbrojní agentury KADDB generálem Mohammadem Al-Habahba.

Náměstek Beran se poté mimo program návštěvy setkal s Manarem Al-Dabas, ředitelem politické sekce královského paláce. Jednání otevřelo řadu konkrétních témat pro užší spolupráci obou zemí jak v boji s islámskými radikály, tak možné součinnosti na poli vojenské diplomacie. Manar Al-Dabas zopakoval, že Česká republika má díky kvalitě svých vojáků, produktům zbrojního průmyslu a také díky kontaktní ambasádě NATO v Ammánu velmi dobré jméno v Jordánsku i sousedních zemích.

Na SOFEX vystavovala řada českým firem, mají tu dobrou pověst

Náměstek Pavel Beran v rámci veletrhu SOFEX navštívil české vystavovatele, s nimiž prodiskutoval aktuální stav již probíhajících či připravovaných kontraktů. Tradičně silné zastoupení měla na SOFEX kopřivnická TATRA, Sellier & Bellot nebo skupina Czechoslovak Group. Nepřehlédnutelný byl i nováček na zbrojním trhu, brněnská společnost s jordánským kapitálem FK Brno s palnými zbraněmi a speciální municí.

Při slavnostním zahájení veletrhu, které proběhlo tradiční, spektakulární formou, ve které nescházela letecká technika od bitevních vrtulníků Cobra po stíhací bombardéry F-16, byla hostům představena ukázka zásahu speciálních jednotek Jordánské královské armády při vyzvednutí sestřeleného pilota, spolu se zásahem proti teroristům a jejich eliminací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…