MZ: Zákaz kouření na Plzeňsku neměl na tržby restaurací ani rušení nočního klidu žádný negativní vliv

27.09.2017 14:34

Zákon chránící nekuřáky v restauracích, barech a hospodách je v účinnosti 119 dní. V Plzeňském kraji zatím „protikuřák“ slaví úspěch. Téměř 70 % obyvatel kraje nemá s novou regulací problém, každý třetí respondent dokonce konzumuje více.

MZ: Zákaz kouření na Plzeňsku neměl na tržby restaurací ani rušení nočního klidu žádný negativní vliv
Foto: Vít Hassan
Popisek: Nesouhlas s protikuřáckým zákonem vyjádřili lidé demonstrací na Václavském náměstí

Ve sledovaném období překvapivě klesl i počet rušení nočního klidu. Tyto a další závěry vyplývají z exkluzivního průzkumu Ministerstva zdravotnictví ČR. Výsledky šetření byly uveřejněny při příležitosti konání osvětové kampaně „Poslední típnutí“ před Obchodním centrem Plzeň.

Česká republika se stala jednou z posledních zemí Evropské unie, která přijala protikuřáckou legislativu. Odborníci na závislosti nový zákon vítají. Téměř každé páté úmrtí u nás je spojeno s kouřením.  Riziko se však netýká pouze aktivních kuřáků, ale i jejich okolí.

Kouření už není „cool“

Počet mladých kuřáků ve věku od 18 do 26 let v České republice patří mezi nejvyšší v Evropské unii. Situace se však může již brzy změnit. Podle výsledků exkluzivního průzkumu Ministerstva zdravotnictví ČR totiž obliba cigaret mezi mladými v Plzeňském kraji klesá. Mezi respondenty se „protikuřácký“ zákon těší největší podpoře právě v této věkové skupině.  Ani mezi staršími lidmi však není kritiků mnoho. Pouze tři z deseti uvedli, že nová pravidla vnímají negativně. Regulaci obecně podporují lidé s vysokoškolským vzděláním a obyvatelé měst. Méně zastánců má pak nový zákon zejména na venkově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …