MŽP: Reakce na reportáž TV Nova k návrhu na úpravy zákona na ochranu zvířat proti týrání

17.02.2020 15:39

Páteční reportáž televize Nova byla zcela nepřesná v některých bodech, které vyvolaly tvrdou reakci některých majitelů cirkusů vůči ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi. Uvádíme proto, co a jak přesně ministr Brabec řekl, a uvádíme zkratkovitou zprávu televize Nova na pravou míru.

MŽP: Reakce na reportáž TV Nova k návrhu na úpravy zákona na ochranu zvířat proti týrání
Foto: Ministerstvo životního prostředí
Popisek: Ministerstvo životního prostředí

V první řadě ministr životního prostředí neřekl, že cirkusy obchodují se zvířaty a mají je na byznys. Toto redaktorce Janochové sdělil pouze v souvislosti s mazlícími koutky, kde tomu tak opravdu je, a jejichž majitelé se zvířaty čile obchodují, množí je a v posledních letech jsme zaznamenali nejeden případ týrání. Proti těmto praktikám míří návrh novely zákona na ochranu zvířat proti týrání formou pozměňovacího návrhu poslance Babiše, a dále poslance Schillera a poslankyně Fialové, který ve středu projednají parlamentní výbory pro životní prostředí a zemědělství. Návrh zakazuje rozmnožování velkých šelem a lidoopů v České republice od účinnosti zákona a dále zakazuje dovoz šelem a lidoopů do ČR.

Toto opatření by mělo vést ke snížení motivace odchovávat velké šelmy a další vybrané druhy pro obchodní účely (za účelem zisku) a je reakcí na zjištěné případy množení velkých šelem právě pouze za účelem jejich komerčního využití. Zákaz má rovněž zabránit nekontrolovanému množení jedinců v příloze uvedených druhů, které mají většinou neznámý původ a ohrožují v případě reintrodukce biodiverzitu daného druhu. Zároveň pozměňovací návrh zakazuje dovoz těchto druhů zvířat do ČR s výjimkou účelu chovu v zoologických zahradách. Toto opatření zamezí případné náhražce poptávky dovozem těchto druhů ze zahraničí.

K cirkusům se vztahuje další úprava zmiňovaného zákona, která je rovněž součástí uvedených pozměňovacích návrhů a to zákaz drezury nově narozených mláďat všech volně žijících druhů, výjimka by platila pro zoologické zahrady s licencí a sokolníky. Cílem opatření je postupné omezení chovu volně žijících zvířat k vystupování a jejich vystavování v podmínkách, které nerespektují jejich biologické a ekologické potřeby. Navrhované zpřísnění je v souladu s aktuálními trendy v ochraně ohrožených druhů volně žijících zvířat, které jsou chovány v zajetí a má podporu z řad odborníků a veterinářů.

Důrazně se tedy ohrazujeme proti vyznění reportáže televize Nova, kde při jejím zpracování došlo k chybě, ministrova slova byla vytržena z kontextu a celá reportáž tak mohla být pochopena jinak, než jak se ministr životního prostředí vyjádřil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …