MZV: Hraniční sloup z roku 1938 se z Rakouska vrátí do ČR

10.05.2017 19:04

Po téměř 79 letech se do České republiky vrátí jeden z posledních zachovalých hraničních sloupů, které bezprostředně po podpisu Mnichovské dohody a obsazení prvního pásma pohraničí Československa obsadila 1. října 1938 německá armáda. Díky náhodnému objevu mohla česká diplomacie s Rakouskem dojednat předání sloupu, který si zítra odveze do ČR k restaurování a do sbírek Vojenský historický ústav Praha.

MZV: Hraniční sloup z roku 1938 se z Rakouska vrátí do ČR
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Sloup uloupili v říjnu 1938 pravděpodobně příslušníci německé Wehrmacht a odvezli jej nejprve do kasáren v St. Pölten, odkud se v roce 1957 dostal na nedalekou vojenskou střelnici.

Slavnostního aktu předání sloupu velvyslanci ČR v Rakousku J. Sechterovi a řediteli Vojenského historického ústavu v Praze pluk. Aleši Knížkovi se zúčastní zemská hejtmanka Dolního Rakouska Johanna Mikl – Leitner a Brig. Martin Jawurek s příslušníky rakouské armády Bundesherr. Sloup bude slavnostně vykopán ze země, přepraven do Vojenského historického ústavu v Praze a na jeho místo zasadí představitelé ČR a Rakouska lípu přátelství.

Místo a čas konání akce:
Schiessplatz Völtendorf, Rakousko, čtvrtek 11.5. 2017, 14.00 hod

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…