Mezinárodně oceňovaný pianista Jean-Efflam Bavouzet hostem SOČRu

15.03.2017 14:52

Umělec, který sklízí uznání po celém světě, přednese v doprovodu rozhlasových symfoniků a jejich šéfdirigenta Ondreje Lenárda Koncert pro klavír na levou ruku Maurice Ravela.

Mezinárodně oceňovaný pianista Jean-Efflam Bavouzet hostem SOČRu
Foto: rozhlas.cz/ Khalil Baalbaki
Popisek: SOČR v Rudolfinu

Program s podtitulem HNÁNI TOUHOU A FANTAZIÍ dále nabídne hudbu jednoho z nejvýraznějších českých skladatelů druhé poloviny 20. století Svatopluka Havelky a v závěru Petra Iljiče Čajkovského. Koncert začíná v 19.30 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina a přímým přenosem ho vysílá ČRo Vltava.

„Když hraji Ravelův Koncert pro levou ruku, snažím se, aby to znělo, jako když mám ruce tři,“ řekl v jednom rozhovoru Jean-Efflam Bavouzet. Pozoruhodný koncert patří do umělcova kmenového repertoáru. Provedl jej mj. v londýnské Royal Albert Hall v rámci BBC Proms a nahrál na kompaktní disk se Symfonickým orchestrem BBC.

Večer zahájí brilantní orchestrální fantazie Hommage a Hieronymus Bosch Svatopluka Havelky, mistrovské dílo ze 70. let minulého století inspirované bizarním světem obrazů nizozemského renesančního malíře. Po přestávce vyslechneme programní symfonii Manfred Petra Iljiče Čajkovského podle stejnojmenné dramatické básně Lorda Byrona, dílo rozsáhlé a pro orchestrální hráče technicky náročné.

PROGRAM koncertu

Svatopluk Havelka (1925–2009)
Hommage à Hieronymus Bosch, symfonická fantazie

Maurice Ravel (1875–1937)
Koncert pro klavír na levou ruku a orchestr (jednovětý)

Petr Iljič Čajkovskij (1840–1893)
Manfred, symfonie, op. 58 

Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Ondrej Lenárd – dirigent
Jean-Efflam Bavouzet – klavír 

DVOŘÁKOVA SÍŇ RUDOLFINA, PONDĚLÍ 20. BŘEZNA V 19.30 HODIN

Přímý přenos koncertu vysílá ČRo Vltava.

Jean-Efflam Bavouzet, klavír

Oceňovaný pianista Jean-Efflam Bavouzet se těší na mezinárodním poli bohaté nahrávací a koncertní kariéře. Pravidelně vystupuje s orchestry, jako jsou Cleveland Orchestra, San Francisco Symphony, London Philharmonic, BBC Symphony Orchestra nebo NHK Symphony Orchestra a spolupracuje s význačnými dirigenty (Vladimir Ashkenazy, Vladimir Jurowski, Gianandrea Noseda, François-Xavier Roth, Charles Dutoit, Gábor Takács-Nagy, Sir Andrew Davis).

Mezi jeho nejvýznamnější počiny v sezoně 2016/2017 se řadí koncert s Frankfurtským rozhlasovým orchestrem, turné se souborem Les Siécles (včetně koncertu v londýnské Royal Festival Hall) a vystoupení s orchestry BBC Philharmonic, Helsinki Philharmonic Orchestra, BBC Scottish, Baltimore a Toronto Symphony Orchestra, Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo, jakož i turné po Japonsku s Orchestra Ensemble Kanazawa pod taktovkou Vladimira Ashkenazyho. Sólově vystoupí v San Franciscu, New Yorku, Vancouveru, v mnoha městech Evropy a ve Velké Británii.

Jean-Efflam Bavouzet nahrává exkluzivně pro značku Chandos a jeho CD s kompletními nahrávkami Prokofjevových klavírních koncertů s BBC Philharmonic a Gianandrea Nosedou vyhrálo v roce 2014 Grammy v kategorii Koncert. Dále nahrál Haydnův klavírní koncert s orchestrem Manchester Camerata a Gáborem Takácsem-Nagyem, Bartókův Klavírní koncert s BBC Philharmonic a Gianandrea Nosedou a všechna Stravinského díla pro klavír a orchestr s Orquestra Sinfônica do Estado de São Paulo pod vedením Yana Pascala Torteliera. Nahrávky mu vynesly další dvě ceny Grammy, dvě BBC Music Magazine Awards a ceny Diapason d’Or a Choc de l’année. Průběžně se věnuje i nahrávání cyklů Beethovenových a Haydnových klavírních sonát.

Bavouzet vystupuje pravidelně na recitálech v prostorách, jako jsou Louvre nebo Wigmore Hall, a v nedávné době spolupracoval se skladatelem Jörgem Widmannem na komorním projektu v divadle Prinzregententheater v Mnichově. Minulou sezonu sklidil velký úspěch při svém návratu na londýnský festival International Piano Series.

K Bavouzetovým blízkým spolupracovníkům patřili či patří Pierre Boulez, Maurice Ohana a Bruno Mantovani. Interpret zároveň přispívá k poznání méně známé francouzské hudby, zejména z odkazu skladatelů Gabriela Pierného a Albérica Magnarda. Od ledna 2017 zastává místo vedoucího mezinárodní klavírní třídy na Royal Northern College of Music.

Deník Financial Times umělce charakterizoval takto: „Přiměje vás poslouchat hudbu, jako byste ji právě objevovali – až si říkáte: Heuréka! Už chápu, jak to skladatel zamýšlel!“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…