Ministerstvo: Ratingová agentura Fitch oceňuje velmi dobré hospodaření veřejných financí

14.04.2017 14:04

Mezinárodní ratingová agentura Fitch ve své nejnovější zprávě z 6. dubna potvrdila pro Českou republiku velmi dobré ratingové hodnocení na úrovni A+ se stabilním výhledem pro dlouhodobé závazky v domácí i zahraniční měně. „Pro českou ekonomiku se jedná o jednoznačně dobrou zprávu. Potvrdila se vynikající pozice České republiky ve střední a východní Evropě,“ uvádí ministr financí Andrej Babiš. „Za silné stránky považuje agentura Fitch především velmi dobré hospodaření veřejných financí,“ doplňuje.

Ministerstvo: Ratingová agentura Fitch oceňuje velmi dobré hospodaření veřejných financí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Agentura vyzdvihuje dosažení přebytku v hospodaření sektoru vládních institucí v roce 2016 ve výši 0,6 % HDP, který byl nejvyšší v historii ČR. Na dosažení přebytku měl vliv jednak vyšší výběr daní a příspěvků na sociální zabezpečení, které meziročně vzrostly o cca 90 mld. Kč, a rovněž nízká dynamika či dokonce pokles některých výdajových položek, jako například další pokles úrokových nákladů (meziročně o 4,4 mld. Kč).

Agentura pozitivně hodnotí rovněž pokles dluhu sektoru vládních institucí ze 40,3 % HDP v roce 2015 na 37,2 % HDP v roce 2016, což v absolutním vyjádření činí pokles ve výši cca 81 mld. Kč, včetně poklesu státního dluhu téměř o 60 mld. Kč. Fitch dále kladně hodnotí přijetí zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti, jenž implementuje fiskální pravidla do národního právního řádu. Agenturou očekávané přibližně vyrovnané hospodaření sektoru vládních institucí a účinnost nových fiskálních pravidel by mělo dále podpořit další pokles dluhu sektoru vládních institucí.

Za další silné stránky agentura považuje pozici České republiky jako čistého zahraničního věřitele a také bankovní sektor, který je shledán jako dostatečně kapitalizovaný a likvidní, s velmi nízkým podílem nesplacených úvěrů (4,2 % celkových úvěrů).

Fitch očekává, že dobrých fiskálních výsledků bude dosaženo rovněž v letech 2017 a 2018, a to i s ohledem na rizika pro veřejné rozpočty v souvislosti s parlamentními volbami v říjnu 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

22:03 Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

Akce Hrad plný pokladů nabídne celodenní zábavný kulturní program na hradě Hukvaldy. Formou workshop…