Ministerstvo průmyslu a obchodu uspořádalo diskuzi o možnostech investování ve Slovinsku

19.02.2016 14:42

V rámci oficiální návštěvy slovinského prezidenta Boruta Pahora připravilo ve čtvrtek 18. února Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Velvyslanectvím Slovinské republiky Diskuzi o možnostech investování ve Slovinsku. Akce se pod vedením náměstka ministra Jiřího Havlíčka zúčastnilo několik vysoce postavených představitelů Slovinska v čele s ministrem infrastruktury Peterem Gašperšičem. Představena byla řada investičních příležitostí v různých oblastech.

Ministerstvo průmyslu a obchodu uspořádalo diskuzi o možnostech investování ve Slovinsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu

O dobré zkušenosti z nákupu uznávaného slovinského výrobce minerálních vod Radenska se podělil ředitel společnosti Kofola Jannis Samaras. Slovinsko se totiž stále více prosazuje jako zajímavá destinace pro české investice – o čemž svědčí realizace několika úspěšných akvizic. Kromě Radenske lze uvést například převzetí skupiny Litostroj Power ze strany podniku Energo-Pro nebo podniku Savatech ze strany České gumárenské společnosti.

České podniky vnímají Slovinsko jako odrazový můstek pro trhy států jihovýchodní Evropy, kde slovinské firmy mohou nabídnout vynikající reference a kontakty. Dodatečně výhodné podmínky pro investory tvoří v současnosti prodej státního podílu ve firmách a odprodej špatných pohledávek přenesených na stát.
Kromě privatizace byly na diskuzi představeny větší projekty z oblasti infrastruktury, mezi něž se řadí výstavba druhé železniční tratě mezi Divačou a Koperem, která by umožnila zachování vysokého podílu zboží, převáženého z přístavu do vnitrozemí po železnici. Přístav Koper totiž představuje jeden z hlavních přístavů zemí střední Evropy a umožňuje jejich zboží konkurenceschopnost v středomořském regionu a na zámořských, zejména asijských trzích. 

Příležitosti se také ukazují v investicích do turistických kapacit, jelikož Slovinsko nabízí jeden z největších potenciálů pro rozvoj cestovního ruchu s velkými možnostmi v segmentech horského turismu (lyžování, turistika a cyklistika), turismu spojeného s vodou (moře, řeky, jezera, lázně) a v neposlední řadě také gastronomie (víno, regionální kuchyně, agroturistika).

Organizátoři diskuze očekávají nárůst investiční dynamiky, jelikož jsou čeští investoři ve Slovinsku velmi vítaní. Také si přejí, aby se k prohlubování hospodářské spolupráce ještě častěji využívaly kulturní, jazykové a historické vazby, které Česká republika a Slovinsko bohatě nabízejí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…