Moravskoslezský kraj: Okružní křižovatka ve Sviadnově zvýší bezpečnost provozu

24.09.2016 20:32

Nová okružní křižovatka ve Sviadnově je hotova. Rondel za zhruba 7,3 milionu korun vznikl ve velmi exponovaném místě ulic Nádražní a Ostravské, kde docházelo k častým dopravním nehodám. Stavba je svým řešením průjezdu nadměrných nákladů ojedinělou v kraji.

Moravskoslezský kraj: Okružní křižovatka ve Sviadnově zvýší bezpečnost provozu
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Zcela unikátně je v tomto případě vyřešen průjezd nadměrných nákladů, které v této oblasti využívají firmy, mající poblíž svá sídla. Uprostřed rondelu je pro ně vybudován betonový průjezd, který je zabezpečen uzamykatelnou branou. Ta je v majetku obce Sviadnov, přičemž klíče jsou uloženy na obecním úřadu. Brána je tedy pro běžný provoz uzavřena, pouze velké vozy s návěsem, které by se na rondelu nevytočily, obdrží klíč na základě rozhodnutí správního úřadu o nadměrné přepravě,“ vysvětluje Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje.

„Na základě dohody bude obec Sviadnov provádět letní i zimní údržbu betonových ploch pro průjezd nadrozměrných vozidel včetně středového ostrůvku. Část prstence okružní křižovatky s betonovým povrchem, včetně asfaltových ploch a nájezdových větví, bude v letním i zimním období udržovat Správa silnic Moravskoslezského kraje s tím, že se použitím povrchu z betonu předpokládá delší životnost stavby s nižšími náklady na údržbu,“ doplňuje ředitel Správy silnic Moravskoslezského kraje, Tomáš Böhm.

Práce na stavbě rondelu odstartovaly letos v červenci a trvaly dva měsíce. Částku ve výši 6, 5 milionů korun hradil kraj ze svého rozpočtu, 0,8 milionu korun investovala obec Sviadnov. “Práce probíhaly za úplné uzávěry silnice, kdy byla doprava svedena na D 56 v úseku Frýdek-Místek-Paskov. Vždy se snažíme, abychom při práci na cestách omezovali řidiče co nejméně, nicméně v tomto případě to nebylo možné. Vím, že řidiči jsou uzávěrami často rozhořčeni, ovšem stejně tak jim vadí silnice ve špatném stavu nebo – jako v tomto případě – vytížené a špatně přehledné křižovatky. Aby byli účastníci silničního provozu spokojeni, bylo by skvělé opravit vše najednou a nejlépe v jednom dni. Nicméně – to je opravdu utopie,“ říká Daniel Havlík, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

Součástí výstavby nové okružní křižovatky byla rekonstrukce stávajících chodníků včetně výstavby nových úseků a nové veřejné osvětlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…