Moravskoslezský kraj na výstavě Infotherma radí, jak na kotlíkovou dotaci

21.01.2016 9:07

Na ostravském výstavišti Černá louka se koná 23. ročník největší tuzemské výstavy věnované vytápění a úsporám energií Infotherma. Moravskoslezský kraj má na této výstavě informační stánek. Návštěvníci, kteří zvažují výměnu starých kotlů za ekologičtější, tu získají všechny potřebné informace o tom, co je potřebné udělat, aby dosáhli na tzv. kotlíkovou dotaci.

Moravskoslezský kraj na výstavě Infotherma radí, jak na kotlíkovou dotaci
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Pro celou Českou republiku je do roku 2020 na výměnu starých kotlů k dispozici devět miliard korun z evropských peněz, pro Moravskoslezský kraj je vyčleněna zhruba miliarda a půl. V rámci první výzvy, kterou jsme vyhlásili koncem prosince, je to téměř půl miliardy korun. A důležité je, že je možné dosáhnout až na 95 procent pořizovací ceny,“ uvedl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák s tím, že na rozdíl od minulosti odpadnou fronty na krajském úřadu, nervozita a obavy z toho, že by se na všechny zájemce o dotaci nedostalo.

Moravskoslezský kraj vyhlásil dotační program „kotlíkových dotací“ loni 18. prosince. Jako jediný kraj v zemi přispěje žadatelům ke státní dotaci navíc pět procent ze svého rozpočtu, jeho krajský úřad vyřídí za obce, které na nové kotle občanům rovněž přispějí ze svého rozpočtu, administrativu a poskytne další nadstandardní služby. Žádosti o stopadesátitisícovou dotaci mohou zájemci podávat od 1. února do 29. dubna.

Občané Moravskoslezského kraje budou moci čerpat prostředky na výměnu starých neekologických kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním za kotle na pevná paliva, biomasu nebo kombinaci obou (vždy s emisní třídou 5+), tepelná čerpadla a plynové kondenzační kotle. Výše nové dotace bude odstupňovaná podle typu kotle - 70 až 80 procent nákladů domácností z maximální částky 150 tisíc korun. Záležet bude také na tom, zda je dům v oblasti, která má se znečištěným ovzduším dlouhodobý problém. V takovém případě získá žadatel další pětiprocentní výhodu.

Pro zájemce o moderní kotel už od loňského listopadu pořádají zaměstnanci krajského úřadu semináře, na kterých je informují o tom, co je nutné udělat, aby na „kotlíkovou dotaci“ dosáhli. Tyto semináře se uskuteční také v rámci Infothermy. Zaměstnanci krajského úřadu tu budou zájemce po dobu trvání výstavy školit každý den mezi 15. a 16. hodinou.

„Doporučuji lidem, aby na seminář zašli. Po přečtení podmínek udělení dotace si totiž mnozí myslí, že je čeká spousta papírování, nákladných mikroenergetických opatření, nebo to předem vzdají kvůli vysoké vstupní investici. Z osobních zkušeností vím, že po absolvování semináře, kde zaměstnanci kraje ochotně vše vysvětlí, poskytnou užitečné rady, zjistí, že to není tak složité, ani nereálné, že si mohou nový kotel pořídit a nebude je to stát majlant,“ doporučil hejtman Miroslav Novák.

Kromě účasti na seminářích se zájemci o ekologický kotel v Moravskoslezském kraji mohou dozvědět podrobnosti o novém dotačním programu prostřednictvím specializované webové stránky, nebo k tomu zřízené telefonní linky. Moravskoslezský krajský úřad také umožní posílat žádosti o dotaci poštou, aby lidé ze vzdálenějších míst kraje nemuseli jet do krajského města s jednou obálkou. Všechny důležité dokumenty distribuuje také v listinné podobě obecním úřadům obcí s rozšířenou působností, aby ulehčil občanům, kteří nemají přístup k internetu a výpočetní technice. Kvůli kotlíkovým dotacím je zřízena také speciální telefonní linka pro dotazy, kterou může najednou obsluhovat sedm pracovníků úřadu. Existuje také speciální „kotlíková kalkulačka“, která lidem pomůže spočítat, na jakou dotaci mohou dosáhnout, a po zadání určitých parametrů i úsporu s pořízením nového kotle. Od začátku roku je také v přízemí budovy krajského úřadu v Ostravě vyčleněna kancelář, kde mohou zájemci o nové kotle osobně konzultovat s odborníky své záměry.

Informace k připravovanému dotačnímu programu naleznou zájemci na webu www.lokalni-topeniste.cz, se svými dotazy se zároveň mohou obracet na krajskou „kotlíkovou“ linku 595 622 355 a e-mailovou adresu kotliky@msk.cz.

Formulář „Žádosti o poskytnutí dotace“ je k dispozici ke stažení na webových stránkách www.lokalni-topeniste.cz, je možné si ho vyzvednout osobně v budově Krajského úřadu MSK v Ostravě.

Semináře pro veřejnost ke „kotlíkovým dotacím“:

18. - 21. 1. 2016 Výstaviště Černá louka Ostrava - Infotherma 2016

25. 1. 2016 Frýdek-Místek 13:00 – 16:00

25. 1. 2016  Ostrava–Stará Bělá 16:00 – 18:00

26. 1. 2016 Bohumín 13:00 – 16:00

27. 1. 2016 Hlučín 9:00 – 16:00

27. 1. 2016   Petřkovice 16:00 – 18:00

28. 1. 2016  Ostrava-Polanka 16:00 – 18:00

28. 1. 2016   Český Těšín 9:00 – 15:00

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…