Muzeum J. A. Komenského: Kroje Uherskobrodska na jedinečné výstavě

17.09.2017 21:28

Sbírkově výjimečně bohatou a po dlouhé době ojedinělou výstavu chystají pracovníci Muzea J. A. Komenského v Uherském Brodě právě v těchto dnech. Její otevření je připravováno na pátek 22. září 2017 v 17.00 hodin v muzeu.

Muzeum J. A. Komenského: Kroje Uherskobrodska na jedinečné výstavě
Foto: Muzeum J. A. Komenského
Popisek: Muzeum J. A. Komenského v Uherském Brodě

Depozitáře muzea vydávají po mnoha letech jedny z nejcennějších sbírek, zachycující krojovou kulturu vlastního regionu Uherskobrodska, jeho 8 krojových okrsků! Každý z nich je na výstavě reprezentován a dokumentován výšivkou i krojovými součástkami. Výstava obsahuje řadu pozoruhodných dokladů historie tradičního odívání v regionu, jako např. zachovalý kroj z fotografie staré více jak 1 století, reprezentující nejstarší krojové součástky Uherskobrodska.

Výstava si však neklade za cíl pouze představení cenný sbírkových předmětů, jejím záměrem je také poukázat na způsob vytváření (vzory), postupy šití a krojové rekonstrukce, tedy jak kroj vznikal a vzniká i dnes.

Autorka výstavy, muzejnice a švadlena Veronika Provodovská dodává: Výstava Řemeslo jak vyšité se věnuje vývoji a odlišnostem výzdoby mužských a ženských oděvních součástek v osmi krojových oblastech: na Uherskobrodsku, Hradčovicku (Hradčovsku), Nivnicku, Bánovsku, Březové, ve Strání, Vlčnově a na Kopanicích. Zde kroje současné vedle zanikajících (z konce 19. století) umožňují sledovat vývoj krojového odívání všech oblastí do padesátých let 20. století. Postupy výroby a vyšívání pak přibližují náhled na rozpracované oděvní součástky. Výstava je zaměřena na problematiku provedení výzdoby a rozlišování krojových součástek, jak lze jednotlivé kroje podle výzdoby odlišovat a přiřadit do konkrétních oblastí, protože správné určení často spočívá v drobných detailech.

Výtvarné řešení instalace zpracovala Alexandra Haluzová, výtvarnice muzea. Úvodní slovo pronese vedoucí odboru kultury a památkové péče Zlínského kraje, etnografka PhDr. Romana Habartová, na vernisáži vystoupí folklorní soubor Čečera ze Starého Hrozenkova, který kromě zpěvu písní představí i rjaseňje leknic a konope.

K výstavě je vydávána kniha, o jejímž uvedení na veřejnost v Uherském Brodě i Uherském Hradišti hodláme s předstihem informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…