NCOZ: Případ KAT uzavřen

13.12.2018 18:50

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), kteří jsou zařazeni v pracovním týmu Daňová Kobra, v těchto dnech navrhli státnímu zástupci Krajského státního zastupitelství v Praze obžalovat 7 osob ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby se škodou více než 172 milionů korun.

NCOZ: Případ KAT uzavřen
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Závěry kriminalistů vyšly ze zjištění a detekce nelegální činnosti, které poskytli pracovníci Finanční správy v několika oznámeních o podezření ze spáchání trestného činu zkrácení daně. Od listopadu 2009 do srpna 2011 mělo v rámci účelově vytvořeného řetězce firem docházet ke krácení daně z přidané hodnoty (DPH) v souvislosti s předstíráním obchodní činnosti s různým sortimentem zboží (projektová dokumentace ke kapotážím na dieselagregáty, dieselagregáty, kapotáže k dieselagregátům, hutní materiál) či poskytováním služeb (svářečské, lakýrnické, zámečnické, zednické a pomocné práce). Protizákonně nárokované nadměrné odpočty vykázané v daňových přiznáních k DPH měly vyplynout ze zfalšované a předstírané skutečnosti nároku na odpočet daně na vstupu (za nakoupené zboží od tuzemského plátce) v kombinaci s fiktivním vývozem zboží do třetí země, tedy s osvobozením od DPH na výstupu.

Hlavní organizátor společně s dalšími členy skupiny měl tímto jednáním vylákat ze státního rozpočtu částku ve výši 128 milionů korun. Vyplacení dalších 44 milionů korun se již podařilo zabránit.
 
Všech sedm osob je obviněno z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle § 240 odst. 1, odst. 2 písm. a), odst. 3 trestního zákoníku, kdy dvě osoby (muž a žena) jsou stíhány jako „uprchlé“.

Jako výnos z trestné činnosti se pracovníkům „Daňové Kobry“ zatím podařilo zajistit několik nemovitostí v hodnotě cca 25 milionů korun.

Celé vyšetřování probíhalo za aktivní spolupráce příslušných finančních úřadů a Finančního analytického úřadu. V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným trest odnětí svobody od pěti do deseti let. Trestní stíhání všech osob je vedeno na svobodě. Spisový materiál s návrhem na podání obžaloby již byl předán na Krajské státní zastupitelství v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

11:44 Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

Během jednoho dne odhalili celníci na Teplicku tři nelegální přepravy minerálních olejů ze sousedníh…