NG: Spolupráce veřejného a privátního sektoru je v zahraničí běžná

02.01.2015 7:47

Reaguji tímto na mediální kritiku a útok na mou osobu v souvislosti se zveřejněním informací týkajících se spolupráce Národní galerie v Praze s Komerční bankou, a. s.

NG: Spolupráce veřejného a privátního sektoru je v zahraničí běžná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Veletržní palác v Praze

Obě strany uzavřely dne 23. září 2014 smlouvy o partnerské spolupráci a o sponzorském daru. Na základě smlouvy o spolupráci se Komerční banka, a. s., stala generálním partnerem Národní galerie v Praze. Sponzorský dar je účelově určen na financování kulturní činnosti. Národní galerie v Praze doposud daru nevyužila a hodlá ho využít v 1. čtvrtletí příštího roku na prestižní výstavní projekt připravovaný ve spolupráci s významnou zahraniční galerijní institucí Kunstforum Ostdeutsche Galerie Regensburg. Detailně bude tento projekt představen na tiskové konferenci v lednu 2015. Výstava je prvním krokem v rámci nové výstavní politiky Národní galerie v Praze, která předpokládá a vyžaduje podstatně silnější zapojení privátních finančních zdrojů tak, jak je tomu zvykem u všech srovnatelných muzejních institucí ve světě. Tolik skutečnost. Nařčení mé osoby a nejbližších spolupracovníků v této vykonstruované kauze je absurdní. Každý manažer se musí rozhodovat na základě analýzy stavu a variantních řešení. Tak tomu bylo i v případě smlouvy s Komerční bankou, a. s. Tehdy jsme zvažovali spolu s ministerstvem kultury několik možností opírajících se o právní analýzy. Všechny byly v souladu s právním řádem České republiky. Tedy i ta možnost, že by na platy zaměstnanců Národní galerie v Praze přispíval privátní sponzor, byla zcela legitimní a transparentní. Tato alternativa spolupráce veřejného a privátního sektoru je běžná v zahraničí, obvyklá v českém akademickém prostředí. Po zralé úvaze a diskuzi s ministrem kultury jsme se rozhodli v tomto okamžiku rezignovat na jiná řešení než tarifní. Způsob odměňování generálního ředitele Národní galerie v Praze se řídí platnými předpisy hospodaření příspěvkové organizace a její výši určuje výhradně ministr kultury.

Jiří Fajt,
generální ředitel NG

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

16:46 ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné n…